
Några SMS-påminnelser i veckan kan vara en stor hjälp för den som vill välja en hälsosammare livsstil med mindre alkohol. Det skriver Vetenskap och hälsa.
I en studie från Lunds universitet fick försökspersoner som diagnosticerats med högt blodtryck hjälp att förändra sina levnadsvanor. Högt blodtryck kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och är idag den vanligaste diagnosen inom primärsjukvården. Ett sätt att ta motverka högt blodtryck är att dricka mindre alkohol.
Att få livsstilsråd via SMS har i tidigare studier visat sig effektivt för patienter som överlevt en hjärtinfarkt och forskarna ville därför undersöka om man kunde få samma resultat för personer med högt blodtryck.
– Vårdpersonal har ofta tidsbrist och under ett besök är det svårt att hinna ge patienten all information om blodtryck, medicinering och livsstilsförändringar, säger Susanna Calling, forskare vid Lunds universitet till Vetenskap och hälsa.
Försökspersonerna fick under ett halvårs tid fyra SMS i veckan med livsstilsråd, bland annat rörande fysisk aktivitet, kost, tobak och alkohol. Patienter som i början av försöket skattade sin egen hälsa som dålig och som hade en stillasittande livsstil lyckades med hjälp av sms-påminnelsena sänka sitt blodtryck ungefär lika mycket som om de fått ett blodtryckssänkande läkemedel.
Alkoholkonsumtionen var en av de faktorer som man kunde se en signifikant skillnad i under försökets gång. Ungefär hälften av studiens deltagare svarade att studien påverkade deras alkoholvanor.
– Eftersom patienter med dålig självskattad hälsa ofta är svåra att nå med livsstilsinterventioner, är detta extra glädjande. Man behöver inte göra jättestora förändringar när det gäller hjärt- och kärlhälsa, utan även små justeringar gör skillnad, säger Hanna Glock, doktorand vid Lunds universitet.
När forskarna intervjuade några av försökspersonerna efter försöket så var de flesta positiva till att ha fått hälsotips via SMS men hade önskat att få råd som var mer skräddarsydda efter deras egna utmaningar. En brist i studien är dock att försöket pågick under en förhållandevis kort period och att det är svårt att veta om hälsovanorna består.
– Slutsatsen är att SMS har potential att ha en positiv effekt på blodtryck och livsstil, men skulle kunna vidareutvecklas och individanpassas mer. På så vis skulle det kunna utgöra ett komplement och till viss del avlasta den ordinarie sjukvården, säger Susanna Calling.