WHO

WHO kritiserar industrier för att hindra folkhälsoarbete

WHO uppmanar regeringar att stå emot kommersiella intressen när alkohol-, tobak- och livsmedelsindustrin försöker stoppa nya folkhälsoinsatser.

Inför ett stort möte om kroniska sjukdomar i FN:s generalförsamling har Världshälsoorganisationen, WHO, gjort ett uttalande som fått flera industrier att reagera.

WHO anser att industrier som livnär sig på alkohol, tobak och ultraprocessad mat använder sig av intensiv lobbyingverksamhet för att motarbeta folkhälsoinriktade politiska beslut. Det handlar om exempelvis punktskatter eller begränsningar i marknadsföring som riktar sig till unga personer som industrierna enligt WHO gör sitt bästa för att stoppa, förhala eller försvaga.

– Det är oacceptabelt att kommersiella intressen profiterar på ökande dödlighet och sjukdom,. Regeringar måste sätta människor före profit och föra en evidensbaserad politik utan inflytande från företagen, säger Etienne Krug från WHO i ett uttalande.

Förra året beskylde WHO flera stora industrier för att känna pengar på ohälsosamma varor som bidrar till för tidig död. Tidigare i år begärde organisationen 50 procentiga skatteökningar över de kommande 10 åren på exempelvis alkohol, tobak och sockersötade drycker. Enligt WHO:s beräkningar skulle man på så vis kunna förhindra att 50 miljoner människor dör i förtid under de kommande 50 åren.

Men alla uppskattar inte WHO:s offensiva inställning. Läsktillverkarnas branschorganisation UNESDA säger i ett uttalande att det inte finns tillräckliga bevis för att beskattning skulle leda till bättre folkhälsa. Académie Internationale du Vin, AIV, en sammanslutning bestående av ett hundratal tongivande personer inom vinindustrin menar att WHO försöker “avnormalisera” vin. Det rapporterar The Drinks Business. Enligt AIV har WHO dragit förhastade slutsatser av forskningen om alkohlens risker och hotar därmed en vinkultur med flera hundra år på nacken.

Mer från Accent