WHO

WHO vill chockhöja alkoholskatten för världshälsans skull

Världshälsoorganisationen föreslår 50 procents prishöjning på flera hälsovådliga produkter.

Världshälsoorganisationen, WHO, vill att priserna på socker, alkohol och tobak ska höjas med 50 procent under de kommande tio åren genom ökade skatter. Syftet är att minska konsumtionen av produkter som bidrar till kroniska sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtproblem – samtidigt som pengarna kan användas för att stärka hälso- och sjukvårdssystem. Det rapporterar Reuters.

– Hälsoskatter är ett av de mest effektiva verktyg vi har. Det är dags att agera, sade Jeremy Farrar, biträdande generaldirektör för WHO vid FN-konferensen i Sevilla där initiativet lanserades under namnet ”3 by 35”.

WHO uppskattar att initiativet skulle kunna generera 1 000 miljarder dollar i skatteintäkter globalt fram till 2035. Redan idag har nästan 140 länder höjt tobaksskatterna med över 50 procent under perioden 2012–2022. Nu vill WHO se samma utveckling för alkohol och sockersötade drycker.

För ett medelinkomstland kan det enligt WHO innebära att priset på till exempel en dryck som idag kostar fyra dollar skulle kunna kosta tio dollar inom tio år, justerat för inflation.

Förslaget möts av skarp kritik från flera branschorganisationer. Amanda Berger från Distilled Spirits Council menar att skattehöjningar inte minskar alkoholmissbruk, medan Kate Loatman från International Council of Beverages Associations hävdar att det saknas belägg för att sockerskatter förbättrar hälsan. Samtidigt varnar livsmedelsbranschen för att likställa socker med tobak.

Initiativet stöds av bland andra Bloomberg Philanthropies, Världsbanken och OECD. WHO signalerar även att vill titta på fler beskattningar för att gynna den globala hälsan, till exempel på ultraprocessad mat.

Mer från Accent