Folkhälsa

Folkhälsan god – men många riskdricker fortfarande

Svenskarna mår allt bättre, men alkoholen påverkar fortfarande folkhälsan och slår olika hårt mot olika samhällsgrupper.

Svenska folkets hälsa är god och medellivslängden fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Ändå finns det saker som oroar. Även om andelen riskkonsumenter av alkohol i Sverige är oförändrad, är den fortfarande allt för hög; 16 procent av befolkningen dricker riskabla mängder alkohol. Mest dricker de yngsta och de som tjänar mest.

Unga, 16–29 år, dricker mindre än tidigare, men fortfarande är det i unga år som alkoholkonsumtionen är högst. Hela 22 procent av gruppen har en riskabel konsumtion. I rapporten har Folhälsomyndigheten använt sig av samma definition av riskbruk som Socialstyrelsen, dvs att den som dricker mer än tio standardglas alkohol i veckan eller som berusningsdricker minst en gång i månaden, har ett riskbruk.

För gruppen 30–44 år är trenden positiv. Minskningen gäller dock bara män. För kvinnor är andelen oförändrad, 11 procent, vilket ändå är mindre än männens 17 procent. Totalt innehåller åldersgruppen 14 procent riskkonsumenter.

Trenden att äldre ökar sin konsumtion verkar hålla i sig. Redan gruppen 45–64 år går trenden åt fel håll och 17 procent (13 procent av kvinnorna och 20 av männen) dricker riskfyllt.

Den äldsta gruppen i undersökningen, 65–84 år, fortsätter att öka, men dricker fortfarande minst. År 2024 hade 10 procent (8 procent av kvinnorna och 12 procent av männen) en riskabel konsumtion. Tydligast är ökningen bland kvinnor, enligt Folkhälsomyndigheten.

När Folkhälsomyndigheten tittat närmare på hur riskkonsumtionen fördelar sig mellan olika inkomstgrupper visar det sig att utvecklingen i huvudsak är positiv. Riskkonsumtionen minskar i tre av de fem inkomstgrupper myndigheten delat in befolkningen i. De två grupper som tjänar minst är också de som har minsta andelen som dricker riskabla mängder. Flest återfinns i den högsta inkomstgruppen; 20 procent av dem dricker så mycket.

Men både i den grupp som tjänar mest och i den som tjänar näst mest minskar andelen, liksom i den grupp som tjänar näst minst. I de övriga två grupperna, de som tjänar minst och de som ligger i mitten, är andelen oförändrad.

Andelen gravida som har ett riskbruk av alkohol har minskat sedan 2014. År 2023 var det 3,3 procent av de blivande mödrarna som drack riskabelt. Flest riskkonsumenter finns i den yngsta gruppen mödrar, 15–24 år, men det är också i den gruppen den största minskningen skett.

Mer från Accent