Grönland

Utmaningar för beroendevården på Grönland

Trots att alkoholproblemen tidigare var stora infördes ingen nationell behandlingsstrategi förrän 2016. Nu visar en utvärdering att strategin var lyckad, men att den fortfarande har utmaningar kvar.

När de nya öppenvårdsmottagningarna, som ingick i behandlingsprogrammet Allorfik, öppnade 2016 gav det en unik möjlighet att studera effekten av den nya behandlingen. Det skriver forskaren Julie Flyger Holflod, postdoc vid forskningsenheten för psykiatri vid Syddansk universitet och förste författare till studien, i webtidskriften PopNad.

Behandling erbjuds för problem med alkohol, cannabis och spel om pengar. Allorfik öppnade mottagningar i landets alla fem kommuner, vilket gav både ökad tillgänglighet och nya behandlingsmetoder. Tidigare erbjöds beroendevård endast i huvudstaden Nuuk. Eftersom avstånden på Grönland är enorma betydde det att få personer som bodde i övriga landet kunde få någon hjälp.

I behandlingen är tanken att bara de bästa metoderna ska användas, men anpassas för lokala förhållanden. Ett problem är dock att metoderna är utvecklade och utvärderade för västerländsk befolkning, inte för en ursprungsbefolkning där beroendemönster, livsstil och tillgång till hälsomyndigheter skiljer sig från den västerländska. Det gör att ändringar och anpassningar måste göras.

Utvärderingen visar att etableringen av de lokala enheterna och införandet av de nya behandlingsmetoderna har gått som det var tänkt, och att de har vidareutvecklats, också i en oplanerad riktning då de i några fall även tagit emot patienter med självmordsrisk.

För personer som inte har tillgång till någon av de fem lokala mottagningarna samarbetar Allorfik med en central, privat enhet. Utvärderingen visar att det är olika grupper som söker sig till den centrala respektive de lokala mottagningarna. En ny grupp: kvinnor med små barn och arbete, som mest dricker på helgerna, har sökt sig till de lokala mottagningarna, medan de centrala har en jämnare könsfördelning, färre patienter med hemmavarande barn samt fler med mer omfattande bruk.

Även om satsningen som helhet bedöms som lyckad, genom att behandlingen har kommit närmare medborgarna och når en ny grupp, så återstår en stor utmaning: en överdödlighet bland de personer som varit i inskrivna i beroendevården. Och störst är den bland de unga.

Mer från Accent