Forskning

Studie: Ozempic kan minska drickande

Personer som använder Ozempic dricker mindre och blir inte lika påverkade av alkoholens effekter.

Diabetesläkemedlet Ozempic har fått mycket uppmärksamhet sen det började användas mot övervikt. Nu visar en ny studie att den som tar medlet också dricker mindre alkohol.

– Det är ganska logiskt egentligen och ett resultat som vi väntat på sedan 2012, säger Elisabet Jerlhag Holm, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet, som också själv forskar om semaglutid, som är den aktiva substansen i Ozempic.

I den amerikanska studien, som pågick i nio veckor, fick deltagarna en låg dos av semaglutid. Det visade sig att försökspersonerna drack mindre alkohol och kände mindre sug jämfört med kontrollgruppen som fått placebo.

– Antalet tillfällen de drack alkohol minskade inte, men de drack mindre mängder varje gång och blev inte heller lika påverkade. Suget verkar ju också minska. Antagligen för att man inte upplever samma belöningseffekt av att dricka alkohol, säger hon.

Exakt hur semaglutid fungerar vet man inte riktigt.

– Men det binder till samma del av hjärnan som styr belöning och beroende av alkohol. Belöning är centralt, både för att dricka och för att bli beroende. Får man inte samma positiva känsla som tidigare så dricker man mindre.

I Sverige har inga studier gjorts på människor.

– Men i våra prekliniska studier har vi sett precis samma sak. Det gör den här studien extra intressant.

I den amerikanska studien ingick 34 kvinnor och 14 män, vilket kan ha påverkat utfallet.

– Hos råttor har vi sett att honor får en lite starkare reaktion.

Deltagarna i studien var alla storkonsumenter, vilket betyder att kvinnorna drack mer än sju glas i veckan och männen mer än 14 glas. De hade inte tidigare sökt hjälp för att minska konsumtionen.

– Störst effekt får de som dricker mer. Läkemedlet har inte lika stor effekt på dem som dricker måttligt. Det verkar inte heller som om det behövs någon hög dos. I försöket gav de försökspersonerna en låg dos, men fick ändå stor effekt. När man använder det för viktminskning brukar man börja med en låg dos och sedan trappa upp för att få större effekt, men för alkohol verkar det snarare som om en låg dos är mer effektiv.

Finns det inga nackdelar med läkemedlet?

– Jo, det finns ju biverkningar. Illamående är vanligt. Det är därför man brukar börja med en låg dos.

I studien var det semaglutid som användes, men det finns även andra preparat som kan bli aktuella framöver.

– I våra djurstudier har vi sett att ett annat diabetesläkemedel, dulaglutid, har minst lika god effekt. Ozempic är det enda diabetesläkemedlet som är godkänt för att skriva ut även mot övervikt. Men än så länge får inte heller Ozempic förskrivas för att minska alkoholkonsumtion. Det är viktigt att det kommer fram olika läkemedel så att man kan prova sig fram till vad som passar bäst för patienten.

Om den här typen av läkemedel godkänns för att minska alkoholkonsumtion, vad tror du att det kan leda till?

– Man kanske kan hjälpa patienter mer om man kan presentera en paketlösning. Många som dricker för mycket är också överviktiga. De kanske kan få hjälp för båda delarna samtidigt. Det skulle kunna göra det mer attraktivt att söka vård.

Mer från Accent