Naloxon

Naloxon ska rädda fler liv i Stockholm

Stockholms stad har utbildat och utrustat sina ordningsvakter och väktare med naloxon. Förhoppningen är att fler som tar en överdos ska räddas till livet.

För några veckor sedan genomgick stadens ordningsvakter en utbildning.

– Vi fick lära oss vad en överdos är, vad naloxon är verksamt mot och hur det fungerar. Men viktigast av allt var att vi fick veta att det aldrig är någon fara att använda det, även om det inte är en opioidöverdos. Det var en ögonöppnare hur användbart det är, säger Kim, som inte vill uppge sitt efternamn, men är arbetsledare för ordningsvakterna.

De som gick utbildningen utrustades också med eget naloxon som de bär på sig hela tiden de är i tjänst.

– Det känns väldigt bra. Jag har varit i så många situationer där jag skulle haft nytta av att använda det. Vi har hjärtstartare och utför hjärt-lungräddning. Vi gör vad vi kan, men det räcker inte alltid. Nu får vi ett verktyg till.

Samtliga ordningsvakter är anslutna till 112:s sms-livräddarapp.

– Vi får ganska ofta åka på hjärtstopp. Förra helgen fick vi tre stycken. Det är ovanligt med så många samma helg, men det händer. Men ofta är det vi själva som hittar dem. I vår uppgift ingår att kolla offentliga toaletter. Vi har nycklar och är det upptaget väntar vi en stund och knackar sedan på. Om ingen svarar talar vi om att vi kommer att gå in och så öppnar vi. Det har hänt flera gånger att vi räddat livet på någon som ligger där.

Ordningsvakterna är utbildade av polisen och får bara jobba på platser där polisen sagt att de får jobba.

– Men gäller det vårdinsatser så får vi åka vart som helst.

Kim har själv inte använt sitt naloxon.

– Men en kollega hittade en person som han lyckades rädda med naloxon när han var på väg hem från jobbet. Han hade på sig arbetsbyxorna, med naloxonet i fickan.

Vaktbolaget AWARN, som har uppdraget att hålla Stockholms stad med ordningsvakter, bjöd på tårta för att fira.

Hittills har utbildningen bara genomförts en gång.

– De som inte deltog kommer att få utbildningen inom kort, men alla vi som är heltidsanställda, och inte var sjuka den dagen, har gått utbildningen och har naloxon.

Att alla vakter inte har naloxon tycker han inte är något större problem.

– Vi jobbar alltid två och två. Extra-anställda går alltid tillsammans med en ordinarie vakt. Det betyder att det i teamet alltid finns minst en som har naloxon. Och även om man inte gått kursen får man använda det ändå. Men jag tycker att alla ska gå utbildningen. Kunskap är en lätt börda att bära.

Han tycker att det är bra att det blir känt att ordningsvakterna har naloxon.

– Vi träffar många utsatta personer i vårt jobb och vi har bra relationer med många av dem. De är ofta väldigt lokalt förankrade så vi känner varandra. Det är bra om de vet och kan kalla på vår hjälp.

Liksom Katja Troberg, samordnare för naloxon-projektet i Skåne, som Accent intervjuat tidigare, tycker Kim att naloxon är för otillgängligt.

– De som skulle kunna behöva det kommer inte att betala 580 kronor. Även om det är ett lågt pris för ett människoliv, så är det mycket pengar. En del med eget beroende har fått det utskrivet, men det är inte så lätt för den som kanske inte har någon bostad att hålla reda på sitt naloxon. Dessutom är det få apotek som har det inne.

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm, och ytterst ansvarig för stadens ordningsvakter och väktare. Han är glad över ändringen som gjorde satsningen möjlig.

– Att Läkemedelsverket klassade om naloxon, så att det blev receptfritt, gjorde det möjligt för oss att göra den här satsningen. Det kommer troligtvis att rädda liv. Dessutom är det bra för vakterna att möjlighet att ge naloxon utan att behöva vänta på sjukvården. Det minskar ju stressen för dem.

Varför valde ni att utrusta just ordningsvakter med läkemedlet?

– De rör sig i centrum och parker, samma områden som personerna som riskerar att råka ut för överdos. Ordningsvakter har också en bra grund eftersom de sedan tidigare är utbildade i hjärt-lungräddning. Men jag tror att det kan bli aktuellt att fortsätta att utbilda fler grupper, till exempel de som arbetar med socialt uppsökande arbete.

Mer från Accent