Gårdsförsäljning

Flygbladsutdelning i ett grått Stockholm

Kampanjen Syna bluffen delade ut flygblad i centrala Stockholm under torsdagslunchen. Inte många ville stanna och prata, men namninsamlingen går bra.

En solig dag trängs stockholmarna på konserthustrappan vid Hötorget. Men lunchtimmen på torsdagen var allt annat än solig; ett grått och småregnigt väder gjorde att kylan trängde genom märg och ben. En tapper skara hade ändå samlats för att hjälpa till med utdelning av flygblad med texten: ”Syna bluffen! Regeringen vill avveckla Systembolaget.”

Med bland utdelarna fanns, förutom initiativtagaren och tillika distriktsordförande i Öst, Filip Nyman, IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson och Ungdomens nykterhetsförbunds förbundsordförande Jane Segerblom. Båda förbunden har, liksom Junis, ställt sig bakom kampanjen.

– Vi tycker att det är superviktigt att prata om frågan och när det dök upp en medlemsdriven kampanj så ville vi stödja den, säger Jane Segerblom.

Flygbladsutdelarna sprider ut sig. Några rör sig längs Drottninggatan de andra fortsätter Sergelgatan fram, mot Sergels torg. Det var inte bara vädret som var trist, inte heller stockholmarna visade sig från sin soligaste sida. Med uppdragna axlar gick de flesta raskt förbi utdelarna och tittade ner i backen, telefonen eller skakade på huvudena.

– Det är för många led. Först ska de förstå vad jag säger och sedan ska de inse att något hotar monopolet och förstå vad som hotar, säger en lite uppgiven Maik Dünnbier som pratar utmärkt svenska, men bryter på tyska.

Han är en av de medlemmar som hörsammat uppmaningen att hjälpa till, och dessutom är han anställd på Movendi med ansvar för strategi och påverkansarbete.

– Men två kvinnor tyckte att Systembolaget är det bästa vi har. Och en kvinna från Norge ville gärna försvara Vinmonopolet.

Många tog trots allt emot flygbladen och flera hördes diskutera Systembolaget när de gick iväg med bladet i handen. Några stannade också till för att prata. En av dem var Marie-Louise Halvarsson-Fisk.

– Vi ska vara tacksamma för att vi har Systembolaget. De har bra varor. Jag har lägenhet i Spanien och där vet man aldrig vad det är man får när man handlar vin, säger hon.

Vad tycker du om gårdsförsäljning då?

– Det vore väl inte fel, även om försäljningen behöver begränsas på något sätt. Men det är under förutsättning att monopolet inte hotas. I så fall vill jag inte ha det.

En ung man som inte vill uppge sitt namn tycker att alkoholnormen är det stora problemet.

– Jag är emot gårdsförsäljning, men om det verkligen handlar om kunder som åker ut till några gårdar och köper deras produkter så spelar det väl ingen större roll ur folkhälsosynpunkt. Då tycker jag det är ett större problem att vi har en norm som säger att så fort man fyllt 18 ska man börja dricka alkohol. Jag tycker det ska vara tråkigt att gå på Systemet så att man inte lockas att köpa mer än det man har på sin inköpslista, säger han.

Lucas Nilsson är trots vädret och tjuriga stockholmare nöjd med insatsen.

– Jag tycker ändå att rätt många tog emot flygbladen och det är det viktigaste. Sedan är det fantastiskt att medlemmar sluter upp en blöt februaridag för att dela ut flygblad på lunchen. Det gör mig stolt.

Lika nöjd är inte Filip Nyman.

– Det var svårt att få folk att stanna till. Nästa steg kanske blir brevlådeutdelning. Då kan de läsa i lugn och ro. Nu vill de flesta inte att man stör dem. De vill bara gå dit de ska.

Filip Nyman. Foto: Peter Ekeroth.

Mer nöjd är han med namninsamlingen. Han tar upp sin telefon och tittar efter hur många som hittills skrivit på.

– Nu är vi uppe i 1 196 underskrifter. Och det har inte gått mer än en vecka. Bara att ha nått 1 000 är stort och känns värt allt jobb.

Och fler kan det bli. De som scannar QR-koden på sitt flygblad kommer direkt in till ett formulär där de kan stötta kampanjen. De som inte har någon QR-kod att scanna kan istället gå in på bevaramonopolet.se och lämna sitt namn.

Mer från Accent