Länsstyrelserna satsar på tillsynen

Förra veckan fördelade Statens folkhälsoinstitut 42 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete på ANDT-området. Bland de beviljade ansökningarna fanns en gemensam från samtliga länsstyrelser för kompetenshöjning på tillsynsområdet.

Enligt Mikael Bentzer, socialdirektör på Länsstyrelsen i Södermanland, är bakgrunden till ansökan att Riksrevisionen kritiserat tillsynsverksamheten och funnit att det görs för lite, för dåligt och för olika.

− För att råda bot på det ansökte vi och fick pengar 2011 till en satsning på att utveckla tillsynen på alkohol- och tobaksområdet, säger han. Vi ville skapa en gemensam syn på hur tillsynen ska bedrivas, till exempel hur man gör en tillsynsplan, hur granskningen ska gå till och hur man skriver en redogörelse.

Inom ramen för projektet tog länsstyrelserna fram gemensamma definitioner och standardiserade mallar och rutiner. Det gör att resultaten av inspektionerna i de olika länen framöver kommer att vara jämförbara.

I år har länsstyrelserna gemensamt fått 650 000 kronor för en satsning på att utbilda länsstyrelsernas handläggare i tillsynsfrågor.

− Hela den statliga organisationen genomgår en generationsväxling. Av de 21 länsstyrelserna har nio en ansvarig för tillsynen som arbetat ett år eller kortare tid, säger Kicki Scheller, socialdirektör på Länsstyrelsen på Gotland, som ansvarar för årets projekt.

− Under utbildningen kommer vi att kompetensutbilda varandra, vi kommer att gå igenom mallar och definitioner och gå igenom hur vi ska jobba med dem, säger hon. Det handlar om att få ett gemensamt förhållningssätt.

Målet är att bedömningarna ska vara likvärdiga i alla landets kommuner.

Eva Ekeroth

Mer från Accent