
För några veckor sedan gick den europeiska vinbranschorganisationen CEEV ut med att de europeiska producenterna står inför stora utmaningar. Bland annat är det förändringar i europeiska konsumenters vanor som skapar problem för branschen.
Men nu har CEEV tillsammans med The Brewers of Europe och Spirits of Europe hittat ett sammanhang för att förbättra möjligheterna att exportera europeisk alkohol till länder utanför unionen. De tre alkoholbranschorganisationerna är nu del av Open Trade Coalition, en samling av 43 branschorganisationer som verkar mot handelshinder inom EU.
– Det här är ett samverkansprojekt som knyter samman alkoholindustrin med tongivande branschorganisationer inom näringslivet och som därmed ger dem en starkare röst mot makthavare, säger Rebecka Öberg, IOGT-NTO:s politiska sekreterare i EU-frågor.
CEEV listar på sin hemsida flera hinder för att fri marknad. Där nämns importtullar och det de kallar skattediskriminering, men också “missbruk av statliga monopol”, en tydlig referens till de svenska planerna på gårdsförsäljning som CEEV redan har protesterat mot.
Rebecka Öberg ser att alkoholindustrin delar samma agenda som andra branschorganisationer i Open Trade Coalition.
– Det är ett forum som samlar många hälsoskadliga industrier i EU, däribland de för läsk, socker och processade matvaror. Det är många industrier som gemensamt motarbetar forskning och ärlig information till konsumenter.
Dessa industrier har fått allt större skäl att blicka mot marknader utanför EU.
– När nu EU blir bättre på att informera och sätta varningar på förpackningar om vad olika livsmedel innehåller så söker man marknader där kraven inte är lika strikta, säger Rebecka Öberg.
Att detta sker just nu beror på att en ny Europakommision håller på att ta form och Open Trade Coalition vill se en nytillsatt handelskommissionär som helt fokuserar på att gynna näringslivets exportförutsättningar.
– Det som är oroande är att alkoholindustrin nu blir en del av en större samverkan med större tyngd, speciellt när de kan peka på att många europeiska jobb är beroende av den externa marknaden, säger Rebecka Öberg.
Näringslivet har redan en stark ställning gentemot folkhälsofrågor i EU, säger hon.
– När de hälsoskadliga industrierna dessutom pratar med samlad blir röst blir det svårare att få fram med budskap om den negativa effekt de får för folkhälsan.