Cannabislegalisering

IOGT-NTO: Tysklands legalisering riskerar att leda till en “grön våg”

Att Tyskland i slutet av förra veckan röstade igenom en legalisering av cannabis ändrar den politiska spelplanen i Europa, menar IOGT-NTO:s politiska sekreterare.

Det här är problematiskt för EU:s cannabispolitik. Tyskland är EU:s största ekonomi, tidigare är det bara ett fåtal mindre länder som legaliserat, säger Rebecka Öberg, IOGT-NTO:s politiska sekreterare i Bryssel.

Hon tror att Tysklands legalisering kommer att prägla debatten inom EU framåt.

– Flera kommer säkert att öppna upp för en legalisering nu när Tyskland utgör en modell för hur man kan göra. Vi får ha förtroende för att Sveriges makthavare värnar vår särställning i de här frågorna och fortsätter att prioritera folkhälsan.

Det var först efter en lång process som lagförslaget om legalisering kunde röstas igenom i Tyskland. Oppositionen har sagt att man omedelbart skulle riva upp den nya lagen om man kommer till makten. Och det som röstades igenom var också en nervittrad variant av det ursprungliga förslaget.

– Det är kanske en bra sak, men legaliseringen öppnar ändå dörrar för att cannabisanvändningen ska sprida sig till nya grupper, säger Rebecka Öberg.

Europakommissionen beslutade nyligen att man skulle gå med på att ta upp ett medborgarförslag om att tillåta medicinsk cannabis inom unionen och att satsa mer på forskning om cannabis – om initiativtagarna till förslaget kunde samla ihop en miljon namnunderteckningar. Men Rebecka Öberg tror inte att det här kommer leda till något i längden.

–Tyskland är fortfarande undantaget här. Kommissionen ska agera på hela unionens uppdrag.

Den svenska politiken skulle också kunna påverkas.

– Svensk politik har traditionellt varit föredömligt restriktiv i fråga om cannabis. När Sara Skyttedal förespråkade legalisering bestraffades hon omedelbart för det. Men det här kan öppna upp för vidare politisk överläggning, säger Rebecka Öberg.

Under senare år har mätningar bland yngre visat på en mer positiv inställning till cannabis. Många ungdomsförbund vill liberalisera cannabispolitiken till skillnad från sina moderpartier.

– Vi ska värna ungas politiska intresse. Men till skillnad från ungas engagemang för klimatet, där ett slagord är att ”lyssna på forskarna”, saknar många förankring till forskningen i fråga om cannabis. Få känner exempelvis till kopplingen mellan cannabis och psykoser, säger Rebecka Öberg.

Mer från Accent