Europa står för en majoritet av världens vinproduktion. Men branschen upplever att de står inför stora utmaningar och förra året minskade den globala vinproduktionen med 9,3 procent. Nu har den europeiska branschorganisationen Comité Européen des Entreprises Vins, CEEV, tagit fram en plan för att stärka vinproduktionen, skriver Beverage Daily.
En av vinindustrins utmaningar är klimatförändringar som gör odling svårare i vissa områden och påverkar skördarna negativt. Men man hotas också av förändringar i konsumtionsmönster. Unga dricker allt mindre och CEEV menar att det pågår en “demonisering” inom hälsopolitiken.
Vid ett möte med Europakommissionen har CEEV nu stakat ut en väg framåt och lagt fram vilken typ att politik man vill se i EU. En del av strategin är åtgärder för att skydda vinbönder mot klimatförändringar, den andra delen handlar om att stärka producenternas ställning på marknaden.
Bland annat vill CEEV göra det lättare att bedriva e-handel med alkohol, ta bort handelshinder och införa ett standardiserat regelverk för viner med låg eller ingen alkoholhalt.
I somras gick Världshälsoorganisationen, WHO, ut med nya siffror som visar att européerna dricker mest i världen. WHO anser att det krävs evidensbaserad alkoholpolitik för att begränsa alkoholkonsumtionen och beräknar att alkohol bidrar till cirka 800 000 dödsfall i Europa årligen.