Många tycker om när det skrivs om en organisation som de är medlemmar i. Och att det är rätt att använda de resurser som en organisationen skrapat ihop för att få ut sitt budskap. Men när det kommer till IOGT-NTO:s nya fyllekampanj känner jag som medlem att det här inte är någonting jag kan stå bakom.
Vi hejdar passivt rökande,
Genom rökfria krogars förökande,
Men hur stoppar vi passivt krökande?
Ty, skador till foster sig sprida,
Genom alkohol i de gravida,
Som av sitt beroende lida,
Vi bör ställa oss på deras sida
Den så kallade gubbslemsdebatten uppstod efter en debatt som arrangerades av Föreningen Grävande Journalister i helgen. Frilansjournalisten Helena Wannberg pekar på alkoholens roll.
Nya siffror från IQ visar att fler tycker att det är okej att dricka sig påverkad eller att någon gång dricka när man inte borde, som under graviditet. Å andra sidan är det också aningen färre som har de mest tillåtande attityderna.
I Sverige råder det förbud mot alkoholreklam i TV-sändningar och för alkoholproducenter att sponsra TV-program. Trots detta förbud kringgår alkoholproducenter svensk lag.
På min handled sitter fyra tygband. De är märkta med Hultsfred, Urkult, Way out West och Popaganda. Men alltså. Det här med att spara banden från de festivaler man varit på under sommaren? Är inte det sååå 40-årskris? Och att överhuvudtaget åka på festivaler i min aktningsvärda ålder, vad ska man säga om det?
Bara för ett par år sedan möttes den som talade om öppna processer och tidigt medlemsinflytande av ganska avvaktande och ibland direkt skeptiska reaktioner från förbundsledningen.
För snart nio månader sedan flyttade jag från Stockholm, tillbaka till min hembygd. I samband med att jag anmälde adressändring till medlemsregistret skrev jag också över mitt medlemskap till IOGT-NTO-föreningen på orten. Ungefär som det är tänkt att fungera antar jag. Sedan dess har det hänt... ingenting.