Ledare 1/13

Legalisering? Rent dravel. Dags att läsa på!

Svensk narkotikapolitik är långt från perfekt. Men att tro att en legalisering skulle göra situationen bättre är befängt.

Nej, jag är inte nöjd med svensk narkotikapolitik. Tillgången till vård är bedrövligt dålig i många kommuner och kanske borde polisen lägga något större resurser på organiserade knarkligor och något mindre på att jaga enskilda narkomaner. Hårdare straff för narkotikabrott tror jag inte ett ögonblick på.

Många håller med mig. Men märkligt nog verkar allt fler tro att en liberalisering av narkotikapolitiken, eller rent av legalisering, skulle vara lösningen på de problemen vi har med narkotikan.

Ursäkta, men det är ju rent dravel.

Det räcker att se till erfarenheterna från alkoholområdet. All erfarenhet och forskning visar att en större tillgänglighet och mer tillåtande attityder leder till en högre konsumtion och större skador. Är det så svårt att förstå?

Den vetenskapliga evidensen för att situationen skulle förbättras av en legalisering är minst sagt svag. Ofta pekar förespråkarna på Portugal, där en avkriminalisering till synes har gett en del förbättringar. Det de missar är att förbättringarna troligen beror på den massiva satsning på vård man startade vid samma tillfälle. Och de glömmer att nämna att bruket av exempelvis cannabis ökat i vissa åldersgrupper.

Pierre Andersson
chefredaktör

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer