Storbritannien

Fler överdoser med nya droger

Bristen på heroin får användare att testa nya droger och drogkombinationer.

Vanligen brukar 6–8 personer i månaden dö av narkotika i West Midlands. Men de senaste två månaderna har 30 dödsfall registrerats.

Det är främst två droger som misstänks ligga bakom dödsfallen: dels den syntetiska opioiden nitazen, som är upp till hundra gånger starkare än heroin, dels det lugnande medlet xylazine, som är ett bedövningsmedel för hästar rapporterar The Guardian

Medlen har troligen använts för att blanda ut, eller ersätta, heroin. Möjligen utan att de som tagit drogen vet om det. Fenomenet har dykt upp i Storbritannien efter att talibanerna i Afghanistan förbjöd vallmoodling förra året.

– Vi står nu inför det faktum att syntetiska opioider med extrem styrka har dykt upp som ersättning för heroin. För några av dessa nitazener är till och med en liten mängd tillräcklig för att vara dödlig, säger Caroline Copeland, Kings College.

Enligt polisen i West Mercia har köparna trott att det var heroin, men istället har det varit en substans bestående av en blandning av paracetamol, koffein och nitazan.

Xylazine, den andra drogen som förekommer i sammanhanget, kallas tranq när den blandas med fentanyl. Kombinationen ökar risken för överdos och kan dessutom orsaka sår på huden som i värsta fall kan leda till amputation.

På den illegala marknaden har tabletter med xylazine påståtts innehålla de smärtstillande medlen kodein och tramadol, de ångestdämpande medlen valium och xanax, eller cannabis för e-cigaretter.

Mer från Accent