Opioidkris i USA

USA:s opioidkris: Besparingar kan få dödligheten att öka igen

Donald Trumps nedskärningar i den amerikanska statsapparaten riskerar att rasera år av skademinimerande arbete.

Överdosdödligheten har varit på nedgång i USA de senaste åren. Men de enorma nedskärningarna i statsapparaten som Trumpregeringen just nu genomför riskerar att vända den utvecklingen. Det rapporterar Reuters.

Flera experter som arbetar med frågan varnar för att nedskärningarna kommer ha negativ inverkan på arbetet för att minska dödligheten bland personer som använder droger. Bland annat har statligt anställda forskare fått sparken, narkotikatestningslabb har fått permittera sina anställda och program för skademinimering har fått stänga ner.

– År av investeringar har till slut börjat bära frukt, och att då plötsligt avsluta projekt på det hör sättet kommer få grava konsekvenser, säger Leo Beletsky, professor vid Northeastern University.

Regeringens nedskärningar har utmanats i domstol men framtiden är oviss för skademinimerande initiativ som förlitat sig på statliga pengar.

Samtidigt har Donald Trump hävdat att anledningen till hans tullar mot Mexiko och Kanada har men fentanylsmugglingen att göra. Men ser man till narkotikapriserna på den amerikanska svarta marknaden syns inga tecken på att man lyckats strypa tillgången på fentanyl.

Att naloxon, ett motgift som kan häva opioidöverdoser, gjorts mer tillgängligt och distribuerats i utsatta kretsar pekas av många ut som en av anledningarna till att den amerikanska överdosdödligheten minskat. Medicinen har bland annat distribuerats genom organisationer som nu kan bli av med sin finansiering.

– Folk kommer dö till följd av detta, utan tvekan, säger Rahul Gupta, som jobbade med den amerikanska drogpolitiken under Joe Biden.

Mer från Accent