Cannabislegalisering

Rapport: Därför gynnar cannabislegalisering inte unga

Legalisering har både i Tyskland och Kanada genomförts med hänvisning till att man vill skydda unga. Men effekterna blir ofta det motsatta.

Barnperspektivet glöms ofta bort i cannabisdebatten enligt Misrî Kasirga, en av författarna till rapporten Cannabis ur ett barnperspektiv som är utgiven av Narkotikapolitiskt center, NPC.

– Det verkar vara stor brist på forskning om hur legaliseringen av cannabis påverkar barnen. Vi hittade inte alls mycket när vi skulle skriva rapporten. Det är lite förvånande eftersom barn är särskilt sårbara, säger hon.

Rapporten skrev hon tillsammans med Ida Crispien under deras gemensamma praktik på Junis, som en del av en kandidatexamen i statsvetenskap. Innan de började arbetet hade Misrî Kasirga inte funderat så mycket över cannabislegalisering och vad det kunde få för effekter.

– Däremot har barns rättigheter och välbefinnande alltid varit en prioriterad fråga för mig. Och det jag slogs av, när vi började sätta oss in i frågan, var hur individualistiskt perspektivet är i legaliseringsdebatten. Vad jag gör med min kropp är min ensak, säger de, men barns hälsa och psykiska välmående påverkas naturligtvis av vad vuxna gör.

Misrî Kasirga och Ida Crispien har tittat närmare på hur legaliseringen i Kanada påverkat barnen.

– Vi upptäckte att legaliseringen bidragit till att normalisera bruket av cannabis. Kanadas intention med legaliseringen var att öka kontrollen och skyddet för barn och unga. I stället ökar användningen i alla grupper, även bland barn och unga. Även bland gravida ökar det. De tror att det är ofarligt för att det är legaliserat.

Hon är numera också övertygad om att de kriminella gängen inte stoppas av att man legaliserar cannabis.

– Gängkriminaliteten kommer att finnas kvar ändå. De kan ändå fortsätta sälja cannabis och minskar lönsamheten där så kan de sälja andra droger. Vi kan ju inte legalisera allt. Dessutom är det inte bara narkotikaförsäljning de får sina pengar ifrån.

Listan på andra inkomstkällor kan göras lång: välfärdsbrott, människohandel, prostitution och bedrägerier, särskilt mot äldre.

– Jag är säker på att legalisering av cannabis inte stoppar gängen. Det behövs helt andra åtgärder som att minska klyftorna i samhället och satsa mer på skolan.

Tvärtom anser hon att legalisering av cannabis skulle skapa fler problem.

– Det bidrar till normalisering och ökar konsumtionen. Då får vi samma problem med cannabis som vi har med alkohol.

Även om hon inte ser det som sannolikt att cannabis kommer att legaliseras i Sverige inom en snar framtid så tycker hon ändå att det finns skäl att sätta sig in i vad det skulle innebära.

– Konsumtionen är låg i Sverige, men Tyskland har ju legaliserat och de ligger betydligt närmare oss än Kanada. Och det finns starka ekonomiska intressen för en legalisering. Många storföretag kan tjäna stora pengar om drogen går att sälja lagligt.

Mer från Accent