
Svenska folkets inställning till cannabis har mjuknat betydligt de senaste 10 åren. Det visar en undersökning som Riksförbundet mot alkohol- och narkotikamissbruk, RFMA, har låtit Ipsos göra.
– Andelen som är positiva till legalisering har ökat från 4–5 procent 2014 till 22 procent i höstas, säger Håkan Leifman som är ordförande för RFMA.
En ökning märks även mellan 2023 och 2024.
– Våren 2023 var det 18 procent som var positiva, och hösten 2024 hade det ökat till 22 procent. Det är ingen stor skillnad, även om den är statistiskt säkerställd, men det är en ökning som skett på ganska kort tid, ett och ett halvt år.
De tillfrågade är mellan 18 och 84 år.
– Unga män mellan 18 och 29 är mest positiva till legalisering. Hela 48 procent är för. Det är faktiskt fler än de som är emot, eftersom det finns en ganska stor grupp som är osäkra. Det är allvarligt och en stor förändring.
Alla grupper är dock inte lika positiva till att legalisera cannabis.
– Det är väldigt stor spridning. Bland äldre kvinnor är det till exempel bara 5–6 procent som tycker det är en bra idé.
Frågan är vilken grupp man ska lyssna på.
– Om man jämför med alkohol så har det alltid varit högutbildade, högkonsumerande män som vill avskaffa Systembolaget. Samma grupp vars konsumtion kostar samhället mest, medan äldre kvinnor, som dricker minst och kanske är mer utsatta för alkoholens konsekvenser, är helt emot.
Liknande fenomen verkar det röra sig om när det gäller attityden till cannabis.
– De som själva använder cannabis är mer positiva. De som använt cannabis de senaste 30 dagarna är mest positiva. Hela 91 procent av dem vill att det blir lagligt.
Av dem som använt de senaste 12 månaderna är andelen lite mindre, 75 procent.
– Är det längre sedan de använt cannabis sjunker andelen ytterligare, till 54 procent. De som aldrig använt är minst positiva; bara 12 procent tycker att det ska vara lagligt, säger Håkan Leifman.
Även de som dricker mycket alkohol är mer positiva till cannabis.
– I gruppen som dricker mest är det 38 procent som tycker att legalisering skulle vara positivt. Bland dem som dricker lite är bara 12 procent positiva.
Det råder stor skillnad mellan könen i inställningen till cannabis. Det är Inte bara äldre kvinnor som är negativa, kvinnor är överlag mer negativa till att tillåta cannabis.
– I den senaste undersökningen var 31 procent av männen positiva jämfört med 13 procent av kvinnorna. Men man måste påminna sig om att det inte handlar om någon majoritet av svenskarna som vill legalisera, 65 procent är faktiskt emot.
Samtidigt som attityden till cannabis blivit mer liberal har ingen större skillnad märkts för synen på alkoholpolitiken. Inte heller har cannabisbruket ökat särskilt mycket.
– Användningen är ganska stabil, enligt de siffror som finns.
Någon större skillnad i attityden hos grupper med olika utbildningsnivå eller bostadsort märks inte heller.
– Ålder, kön och att själv ha använt är de avgörande faktorerna, säger Håkan Leifman.
Vilken betydelse har förändringar i opinionen?
– Politiken ska vara robust mot opinionen, men om det blir stora förskjutningar som är permanenta så kommer det förstås att påverka. Särskilt om det är resursstarka grupper som ställer sig bakom. Vi ser redan i tv-serier och på ledarsidor att vi går mot någon form av normalisering. Då kan det i förlängningen bli så att det i praktiken blir lagligt genom att ingen bryr sig om att se till att lagen efterlevs.
Håkan Leifman hoppas att Sverige inte kommer dit
– Det har vi sett ske på andra ställen och där vill vi inte hamna i Sverige. Får vi fler användare så får vi fler som använder ofta och fler som får skador. Det skulle vara så onödigt och slöseri med både resurser och människoöden att gå den vägen.