Cannabislegalisering

Beskedet: Då blir cannabis återigen olagligt i Thailand

Premiärministern sätter press på att processen ska gå framåt samtidigt som legaliseringsförespråkare hotar med protester.

Cannabis legaliserades 2022 i Thailand. Men nu har myndigheterna gjort en tvärvändning efter att ha sett konsekvenserna av legaliseringen. Hälsoministern Somsak Thepsutin lovar nu att cannabis kommer att vara återkriminaliserat innan årets slut. Det skriver Bankok Post.

Beskeded kommer efter att premiärminister Srettha Thavisin krävt att cannabis återigen klassas som narkotika.

Apinun Aramrattana är pensionerad familjeläkare och forskare som jobbat med drogfrågor i Thailand i flera decennier.

– I Chang-mai finns det cannabisaffärer överallt nu. De flesta affärerna säljer drycker, kakor och de vet inte mycket om hur man doserar ordentligt. Så när det används av unga leder det till problem, säger han.

Han berättar att man kunnat se fler akutbesök kopplade till cannabis sedan legaliseringen.

– Det är många unga personer som överdoserat och behöver söka vård. Vi ser också att en del diabetespatienter slutat ta sina mediciner för att de tror att de kan bli friska med cannabis. Så det finns en förvirring kring de här frågorna.

Han säger att cannabispolitiken i Thailand just nu befinner sig i ett slags mellantillstånd mellan strikt reglering och legalisering.

– De flesta thailändare skulle nog vilja se mer reglering av cannabis, men vi får se hur det blir. Det finns också många som förespråkar legaliseringen.

Det finns också starka ekonomiska intressen kopplade till legaliseringen.

– Många fattiga ser cannabis som en möjlighet att tjäna mer pengar genom odling. Samtidigt finns det stora globala cannabisföretag som vill ta sig in på den thailändska marknaden.

Thailändska Folkhälsoministeriet kommer nu att se över reglerna för odling och förvaring av cannabis samtidigt som man för dialog med representanter för alla de näringsidkare som gett sig in i cannabisbranschen sedan legaliseringen.

Grupper som vill att cannabis ska förbli lagligt sätter nu press på myndigheterna och hotar med protester senare i veckan om man går vidare med återkriminaliseringen.

Mer från Accent