Aureum Life

Läkare på cannabisklinik dömd för rattfylla och narkotikabrott

En läkare hos Aureum dömdes sommaren 2019 för narkotikabrott och rattfylleri."Det här har inget med företaget att göra", säger presstalesman Christian Engström.

Accent har i flera artiklar granskat det svenska cannabisbolaget Aureum Life/Aureum Healthcare. Deras affärsidé är att tjäna pengar på cannabis – från egna odlingar och produktion av läkemedel, till behandling av patienter och forskning. På sociala medier opinionsbildar Aureum även för legalisering av cannabis för rekreation, alltså icke-medicinskt bruk.

Accent har tidigare kunnat rapportera att en ledamot i en av Aureums bolagsstyrelser är dömd för ringa narkotikabrott.

I somras sökte Aureum personal; överläkare, verksamhetsledare och läkare, till den mottagning på Kungsholmen i Stockholm som öppnades den 13 juli. Nu visar Accents granskning att en av Aureum anställd läkare dömdes för rattfylleri och ringa narkotikabrott i juni 2019.

Ärendet gick inte till huvudförhandling då personen erkände brott redan under förundersökningen. Läkaren dömdes för rattfylleri för att i februari 2019, på Ringvägen i Stockholm, ha ”kört personbil efter att ha använt cannabis i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i blodet”. Gärningen begicks enligt domen med uppsåt.

Läkaren dömdes även för ringa narkotikabrott, för att vid samma tillfälle uppsåtligen ha använt cannabis.

Påföljden var 50 dagsböter à 460 kronor (23 000 kronor). Då brottet är belagt med fängelse i straffskalan dömdes läkaren även att betala avgift till brottsofferfonden.

Aureums vd Therese Nader säger sig inte ha tid att intervjuas av Accent. Presstalespersonen Christian Engström säger dock att han inte vet om domen var känd när läkaren anställdes.

– Det påverkar inte oss vad våra anställda gjort privat, det är deras privatsak, säger han.

Däremot, säger Christian Engström, ligger det inte i linje med företagets syn på cannabis att köra bil påverkad.

– Nej absolut inte. Det här har inget med företaget att göra och vi kommenterar inte anställdas privatliv.

Han ser inte heller att detta är något som skulle kunna skada Aureums anseende:

– Inte på något sätt.

Accent har inte lyckats nå den aktuella läkaren.

Aureum skulle ha arrangerat en stor konferens om cannabis i Stockholm nästa vecka. Men konferensen är nu inställd på grund av pandemin.

– Det är inte möjligt att genomföra den typen av arrangemang just nu. Vi siktar på april nästa år istället, säger Christer Engström.

Mer från Accent