Aureum Life

Dansk cannabisolja till Sverige

Det danska cannabisbolaget Stenocare levererar nu cannabisolja till Sverige i samarbete med en smärtklinik.

Ansökningarna om att få behandla patienter med cannabisoljan, som innehåller både CBD och THC, godkändes av det svenska Läkemedelsverket i september förra året. Den första leveransen av oljan genomfördes dagen före julafton, den 23 december, skriver företaget i ett pressmeddelande. Produkten kommer ursprungligen från en kanadensisk producent.

– Det är en mycket viktig milstolpe för oss och vår strategi om att inta nya marknader och sälja premiumprodukter tillsammans med våra partners, säger Stenocares VD Thomas Skovlund.

Deras partner i detta fall är en smärtklinik i Malmö, vars patienter ansökt om att få behandlas med cannabisolja. Patienterna har diagnosticerats med kronisk smärta i nervsystemet, spasmer och illamående i samband med cancerbehandling.

– Vi har tillämpat konventionella behandlingsprotokoll på patienter med neuropatisk smärta och finner det relevant att komplettera med medicinsk cannabis, säger Niels Olsen, anestesiolog på kliniken.

Han skriver till Accent att kliniken har 200 patienter som behandlas med cannabis för nervsmärtor och/eller cancersmärtor.

– Många av de här patienterna har tidigare behandlats med exempelvis morfin, vilket fungerar dåligt på denna typ av smärtor, är beroendeframkallande och har många biverkningar. Vi får nya patienter varje vecka och uppskattar att det finns ett stort behov, skriver Niels Olsen.

Accent rapporterade för två år sedan om den här privata smärtkliniken, som då gick ut med att de hade riktat in sig på att behandla smärta med cannabis.

I Sverige finns bara två godkänt cannabisbaserade läkemedel; sativex och epidyolex. Men det är möjligt för läkare att skriva ut läkemedel som godkänts i andra länder till sina patienter genom så kallad licensförskrivning. Detta är den modell som Aureum Lifes cannabisklinik i Stockholm använder sig av för att kunna skriva ut cannabisbaserade mediciner till sina patienter.

Förbjuds göra reklam

Läkemedelsverket förbjuder det svenska cannaibisbolaget Aureum från att göra reklam.

Mer från Accent