Cannabislegalisering

4 av 10 köper fortfarande illegal cannabis

40 procent av kanadensarna köper cannabis illegalt även efter legaliseringen.

Ett år efter att Kanada legaliserade cannabis för rekreationellt bruk uppger 42 procent av kanadensarna att de köper cannabis från illegala källor. Det visar en undersökning från Kanadas statistikbyrå, genomförd under det tredje kvartalet av 2019.

Undersökningen, som kallas National Cannabis Survey, genomförs var tredje månad för att följa utvecklingen i landet sedan legaliseringen i oktober 2018.

Det är dock betydligt färre som köper drogen från illegala källor jämfört med samma period 2018, då endast cannabis för medicinskt bruk var tillåtet. Nu uppger 53 procent att de främst köper cannabis från lagliga försäljningsställen, jämfört med 23 procent i fjol.

Men endast 28 procent uppger att de enbart köper cannabis från lagliga försäljningsställen. Lagliga källor till cannabis i Kanada inkluderar auktoriserade återförsäljare och licenserade tillverkare online, medan olagliga källor kan vara langare, eller vänner och familj.

Det liberala partiet i Kanada gjorde legaliseringen av cannabis till ett kampanjlöfte 2015. Deras argument var att de ville få bort, drogen från den svarta marknaden och hålla den borta från barn, enligt kanadensiska tv-nätverket Global News.

Från mitten av augusti till mitten av september rapporterade nästan 5,2 miljoner, eller 17 procent av kanadensare som är 15 år och äldre, att de använde cannabis under de tre föregående månaderna. Detta var oförändrat jämfört med ett år tidigare, före legaliseringen.

Cannabis är mindre vanligt bland personer över 65 år, men konsumtionen ökar snabbare bland seniorer än bland de yngre. Under 2012 använde mindre än en procent av seniorerna cannabis. Idag räknar man med att sju procent har använt cannabis de tre senaste månaderna.

Vanligast är användandet bland kanadensare 15-24 år (26 procent) respektive 25-44 år (25 procent).

Mer från Accent