Krönika

Ulrica Ambjörn: I vitt ryms alla färger i spektrat

Den alkoholfria trenden växer – vitt är idag det nya svarta. Det har helt enkelt blivit coolt och modernt att välja bort alkohol. Ungas drickande minskar, allt fler väljer alkoholfritt, och utbudet av alkoholfritt öl, vin och drinkar fortsätter att öka. Prisbelönta Moa Gürbüzer, entreprenör i alkoholfritt, är en av dem som driver på utvecklingen. Medvetenheten om alkoholens koppling till sjukdomar och psykisk ohälsa, våld och olyckor växer också. Den årliga forskningsrapport som världens främsta forskare tar fram på uppdrag av IOGT-NTO, Svenska läkaresällskapet med flera handlar i år om alkohol, graviditet och spädbarn.

Så här års reser många svenskar till Thailand och njuter av sol och värme. Men turismen har också baksidor, en av dem är konsumtion av alkohol och andra droger. Något som också i hög grad drabbar landets egen befolkning. Genom IOGT-NTO-rörelsens mångåriga samarbete med lokala organisationer får byar i norra Thailand stöd att ta upp kampen mot alkoholstinna traditioner, ojämställdhet och fattigdom. Accents Jens Wingren rapporterar på plats.

För att återknyta till rubriken: I den vita färgen ryms spektrats alla nyanser. På samma sätt som ett vitt val, att välja bort alkohol, ger möjlighet att uppleva fler nyanser av livet. Läs om Mattias Andersson, Lisa Petrelius och Ted Callander, tre av dem som antog IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostaceros utmaning att pröva en vit månad.

Mer från Accent