
Det är 15 personer anmälda till mötet i Skatåsstugan, som ligger i ett motionsområde i utkanten av Göteborg. Representanter från förbundet ska presentera de tankar som än så länge kommit fram i processen att ta fram vision, identitet och namn för den nya nykterhetsrörelse som bildats efter att IOGT-NTO, Junis och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, gått samman. De samlade förser sig med fika medan motionärer joggar förbi stugans fönster i majkvällen.
Joakim Lundqvist, biträdande generalsekreterare, och Lisa Greve, kommunikationschef i den nya nykterhetsorganisationen, har varit på vägarna i tre dagar nu. Första stoppet i Sollefteå var välbesökt med runt 60 deltagare. Ockelbo bjöd på en mindre publik men en samling som också visade stort intresse att gå in på detaljer i de formuleringar som presenterades.
– Det gav oss känslan att vi är på rätt spår, säger Lisa Greve.

Några minuter över sex tar Joakim Lundqvist till orda och hälsar välkomna till mötet. Han och Lisa Greve är båda klädda i tröjor med trycket ”På väg”.
– Den här rörelsen har varit på väg sen den bildades. När en ny medlem kliver in förändras också rörelsen, säger han.
Lisa Greve drar igång en video där förbundsordförande Lucas Nilsson och generalsekreterare Daniel Johnson pratar om tanken med den nya organisationen och hur man vill samla kraft genom sammanslagningen.
– Hur har vi tappat bort NSF? frågar Margareta Karlsson när videon är slut.
Lisa Greve förklarar att Nykterhetsrörelsens scoutförbund själva valde att inte bli en del av den nya organisationen i samband med extrakongresserna som hölls i Norrköping i november. Anledningen kan ha varit att man hade en mer direktdemokratisk syn på demokrati än den övriga rörelsen.
– Men var är UNF? Det finns inga här i Göteborg som står redo att ta emot juniorerna. Vad vinner vi då på att gå ihop? säger Agneta Bergman.
Det saknas mycket riktigt företrädare för UNF i Skatåsstugan denna kväll. Distriktet var oroliga för att man inte skulle lyckas hitta tillräckligt många unga ombud till höstens riksmöte. Men med bara några timmar kvar av nomineringsperioden så verkar det nu ha ordnat sig, främst med hjälp av NSF-scouter som anslutit sig till den nya organisationen som individer. Enligt den nya organisationens stadgar ska åtminstone 25 procent av ombuden till riksmötet vara 25 år eller yngre.
– Det är en himla massa scouter som blivit medlemmar tack vare detta, säger Lars-Ove Källström.
Det finns fortfarande många frågor om sammanslagningen. Men namnfrågan är kanske den mest uppenbara knuten i sammanhanget. Vid förra höstens extrakongresser kunde man inte enas om ett namn och sköt upp frågan till den nya organisationens första riksmöte. Frågan har diskuterats sedan sammanslagningen 1970 då namnet IOGT-NTO var tänkt att vara en tillfällig lösning. Men än så länge har inte namnet diskuterats alls i arbetsgruppen.
– Namnet kommer när vi landat i en ny identitet för organisationen. Det vi gjort annorlunda den här gången är att vi vill hitta, inte hitta på, säger Lisa Greve.
Arbetsgruppens namnförslag kommer att presenteras i en livesändning den 27 maj. De namnförslag som togs fram förra året möttes av en hel del motstånd. Förhoppningen är att det nya namnet ska uppstå mer organiskt när man grundat sig i en ny identitet och vision.
Lisa Greve startar en ny video där de konsulter man hyrt in för att leda processen med vision, identitet och namn sammanfattar hur rörelsen ser på sig själv, baserat på inspel från den förra dialogrundan som arrangerades i mars. Sammanlagt fick man in tankar från cirka 100 grupper bestående av totalt 700 medlemmar.
Man har också inventerat de utmaningar som rörelsen står inför; att många inte känner till IOGT-NTO-rörelsen, har förutfattade uppfattnignar om rörelsen eller att många inte vill definiera sig som nykterister – även om de inte dricker alkohol.
– Det finns starka fördomar om oss i vissa grupp, men det uppstår också nyfikenhet när man lär känna oss, säger Joakim Lundqvist.

Mötesdeltagarna ges i uppgift att kort diskutera hur en ”hiss-pitch” för den nya rörelsen skulle kunna låta. Lars-Ove Källström från Alingsås är med i arbetsgruppen för ny identitet och berättar att han genom arbetet fått lära sig vad en ”hiss-pitch” är, dvs att lyckas sälja in en idé på den tid det tar att åka hiss från en våning till en annan. Det är den typen av koncisa formuleringar om rörelsens identitet som arbetsgruppen vill ta fram.
Agneta Bergman är kritisk till att man skulle kunna presentera rörelsen så snabbt för en utomstående.
– Jag kan inte locka in dem eftersom vi inte har någon verksamhet. Jag är medlem främst för att kunna bada på Sillvik idag. Det finns ingenting, säger hon för att några minuter senare ta tillbaka sitt uttalande och påpeka att Skatåsföreningen gör mycket bra verksamhet.
– Jag kan åtminstone bjuda med folk till vår förening. Man ska inte vara rädd att bjuda in folk, vi är ju ingen sekt, säger Eva Nilsson, distriktsorförande för IOGT-NTO Väst.

Hon är en av många medlemmar med minnen från sammanslagningen av IOGT och NTO 1970. Specifikt minns hon när den nya organisationens kongress 1979 fyllde hela Götaplatsen med medlemmar.
– Där hade rörelsen äntligen kommit samman sen sammanslagningen av IOGT och NTO, säger hon.
Hon önskar att medlemmarna skulle känna sig mer involverade i den pågående processen.
– Vi får inte glömma lokalföreningarna som kämpar på i tysthet. De kommer jobba på som vanligt och risken är att de inte kommer inse att vi bytt namn. Vi ska vara en folkrörelse och vi måste känna att alla betyder något.
Tiden är inne för att presentera arbetsgruppens förslag på den nya organisationens varumärkeslöfte, dvs de värderingar som man bakar in i sitt varumärke.
– Vi vill hitta kärnan i vad vi är så att vi vet vad som är vår position, säger Lisa Greve.
Löftet lyder:
”Tillsammans har vi engagemanget, kunskapen och handlingskraften för att göra världen bättre – mer demokratisk, solidarisk och nykter. Vi påverkar för ett samhälle fritt från alkohol och andra droger, ger stöd till dem som behöver och bygger gemenskap genom roliga och meningsfulla aktiviteter, för alla åldrar, över hela landet. Med oss får du frihet att vara dig själv och utveckla andra.”
För att ytterligare koka ner andemeningen i den nya organisationens varumärke föreslår arbetsgruppen två ord som vill att organisationen ska förknippas med: kul och viktigt.
– Det är vad vi vill att man ska tänka på när man tänker på oss. Vi tror att vår nya rörelse kan vara kul och viktig, säger Lisa Greve.
Mötesdeltagarna delas in i grupper av fyra och uppmanas att via Menti lämna sina kommentarer om hur deras egen verksamhet kan påverkas av varumärkeslöftet. Föreningsstugan fylls av ett sorl när flera diskussioner pågår simultant.

Halv nio tackar Joakim Lundqvist mötesdeltagarna för deras engagemang och för att de deltagit på kvällens möte. Men det finns fortfarande frågor, om att förbundsordföranden inte kommer ställa upp för val till riksmötet, om hur valen av ombud kommer gå till rent praktiskt och om man verkligen kommer kunna enas om namnet.
– Det blir ju tokigt att inte Lucas ställer upp till valet av ordförande. Blev det här så dåligt att han inte vill vara med längre? frågar en mötesdeltagare.
Joakim Lundqvist bedyrar att Lucas Nilssons beslut har att göra med att man vill släppa fram ett nytt ledarskap, och säger att även Jane Segerblom, ordförande för UNF, och Mona Örjes, ordförande för Junis, kommer att kliva ner från sina poster.

Angående namnet tror han att den avgörande faktorn är att beslutet nu ska tas på ett riksmöte där alla ombud sitter i samma sal. När man skulle fatta beslut om sammanslagningen i höstas gjordes det genom att alla fyra organisationer i rörelsen hade extrakongresser som pågick samtidigt, i olika lokaler.
– Nu har vi redan valt att vi ska bli ett. Då blir det också lättare att bestämma vad vi ska heta.
– Det tror du ja, säger Agneta Bergman.
Det har varit ett mer stridbart gäng på plats i Skatåsstugan än vad duon mötte i Sollefteå. Innan de två tjänstemännen släpps iväg tar Agneta Bergman till orda igen.
– Jag vill tacka er för att ni varit fantastiskt bra. Det här är första gången jag känner inspiration på länge. Jag blir bara deprimerad av att läsa i facebookgrupperna, säger hon.
– Vi ses på barrikaderna, avslutar Eva Nilsson.
Lisa Greve och Joakim Lundkvist packar ihop gatupratare, beachflagga och annat profilmaterial och stegar mot hyrbilen på Skatås parkering. Imorgon väntar möte i skånska Sösdala, sedan Växjö, Stockholm, Örebro och Umeå som stopp på vägen till en ny nykterhetsrörelse.
Den 21 maj arrangeras ett digitalt turnéstopp för de som inte kunnat närvara på något av de fysiska träffarna.