Sedan sammanslagningen av IOGT och NTO, 1970, har ett nytt namn på organisationen diskuterats. Kongressen 2021 beslöt att frågan äntligen borde avgöras och beslutade om en utredning.
Till utredare utsågs Malin Thorson, tidigare ordförande för UNF. Hon lade fram sin utredning inför kongressen 2023. Något konkret förslag presenterades inte, vilket inte heller var utredningens uppgift. Däremot hade hon gjort en grundlig genomlysning av för- och nackdelar med att byta namn och vad man ska tänka på ifall man bestämmer sig för ett namnbyte.
Under utredningens gång ändrades förutsättningarna genom att en sammanslagning av IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund började diskuteras. Då namnet IOGT-NTO-UNF-NSF-Junis knappast är aktuellt blir ett nytt namn i så fall nödvändigt.
Nu har tre nya förslag presenterats: Aster, som ska signalera kraft, hopp, mångfald och styrka, Friva, ett påhittat ord, skapat av orden fri och vara, som ska signalera frihet, samt Nyktra, som signalerar nykterhet.
– Jag blev lite förvånad över att det inte presenterades fler alternativ kopplade till nykterhet. Det är ju bara Nyktra, och det är inte ens ett alternativ som kommit upp tidigare. Jag hade aldrig hört det förut, men det betyder ju inte att det är dåligt, säger Malin Thorson, när Accent ringer och frågar hur hon ser på förslagen.
I utredningen kom hon fram till att som organisation ska man vara noga med hur man väljer ett nytt namn: ”namnet ska vara tydligt, rotat i värderingar och man ska genast förstå vad det handlar om.”
– Jag kan förstå tanken med frihet, drogfrihet bakom Friva, även om få kommer att göra den associationen. Aster är ju poetiskt, men vill man bara ha ett vackert namn kan man ta vilket fint ord som helst.
Namnförslag hon trodde skulle finnas med är sådana som ofta kommit upp i diskussionen tidigare.
– Bortsett från IOGT-NTO eller IOGT så är de som oftast nämnts Sober, Nykterhetsrörelsen och Nykterhetsförbundet. Även Nyktra har varit uppe, men i kombination med något annat till exempel Nyktra tillsammans. Jag hoppades att de skulle ha presenterat tre förslag som alla hade med verksamheten att göra.
Har du själv någon favorit?
– Det är svårt, men av de tre presenterade förslagen så föredrar jag Nyktra. Men jag hade nog hellre sett Nyktra tillsammans, Nykter gemenskap eller, kanske ännu hellre, Nykterhetsrörelsen.
Men Nykterhetsrörelsen kan vara ett problematiskt namn. Malin Thorsons tidigare ordförandekollega Eric Tegnander har satt ord på det i en debattartikel i Accent. Där skriver han om svårigheten att hålla isär en organisation som heter Nykterhetsrörelsen och själva nykterhetsrörelsen, som består av fler organisationer och där Sveriges blåbandsungdom inom kort blir den största ungdomsorganisationen.
– Det är förstås en synpunkt att ta på allvar, men jag tycker att man ska våga ta för sig och inte vara så rädd för att trampa andra på tårna. IOGT-NTO är ändå störst och mest välkänd.
I sin utredning tittade Malin Thorson också på hur det gått för andra organisationer som bytt namn.
Vad skulle du säga var en framgångsfaktor?
– Funktionsrätt Sverige lyckades hitta ett namn som passar tidsandan och som på något sätt fick dem att äga frågan. Även Mind hittade ett ord som var positivt för deras kommunikation. De hette SFPH, Svenska föreningen för psykisk hälsa, tidigare, vilket alltid måste förklaras. När man hör Mind förstår man i vilken härad de verkar.
Om du ska ge något medskick till medlemmarna när de ska bestämma vad organisationen ska heta, vad skulle det då vara?
– Att det är bra om namnet talar om vilka vi är och vad vi gör. Men jag vill också säga att när man diskuterar så är det bra att tänka på att det är sina rörelsekamrater man talar med. Det som är viktigt för dig kanske inte alls är det för någon annan. Namnet är viktigt, men inte det viktigaste i en organisation.