Bistånd

Färre mellanhänder i regeringens biståndsstrategi

Organisationer i mottagarländer ska lättare kunna vända sig direkt till Sida.

Regeringen har nu presenterat sin nya strategi för biståndsarbete i samarbete med civilsamhället, den så kallade CSO-strategin. Tanken med strategin är att stärka civilsamhället i de mottagande länderna och öka transparensen i biståndet.

Idag sker denna del av biståndet i stor utsträckning via mellanhänder, som exempelvis IOGT-NTO-rörelsens internationella biståndsarbete. Det arbetet får medel från biståndsmyndigheten Sida via ForumCiv, som sedan slussas vidare till samarbetspartners i de mottagande länderna.

Regeringen vill att det i framtiden skulle bli möjligt även för organisationer i de mottagande länderna att vända sig direkt till Sida. På så sätt vill man se till att mer medel når fram till de behövande genom att minska antalet mellanled.

– Vad det innebär för vår samarbetsorganisation, ForumCiv, och andra liknande organisationer är för tidigt att säga, säger Johanna Davén, generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, som ansvarar för rörelsens internationella verksamhet.

I ett uttalande skriver dock regeringen att man anser att det svenska civilsamhällets organisationer är en viktig del av det svenska biståndet med sina upparbetade kontakter runt om i världen. Regeringen menar att små aktörer även i framtiden kommer att kunna bedriva bistånd inom ramarna för den nya strategin.

– Det är positivt att regeringen har öronmärkt 90 procent av modellens första del till svenska civilsamhällesorganisationer för att värna denna viktiga verksamhet, säger Johanna Davén.

I budgeten som presenterades tidigare i veckan sänktes det totala biståndet med tre miljarder under den kommande treårsperioden. Samtidigt ökas Sidas anslag med 14 miljoner för att de ska kunna genomföra den handläggning av ansökningar som nu behöver göras.

I våras beslutade Sida att säga upp alla avtal med samtliga 17 strategiska partnerorganisationer, däribland ForumCiv som IOGT-NTO-rörelsen har avtal med. Avtalen slutar gälla sista december och partnerorganisationerna har fått göra nya ansökningar att få tillgång till biståndspengar.

IOGT-NTO-rörelsen har lämnat in en ny ansökan till Sida men Sida har ännu inte tagit processen vidare i väntan på att regeringen skulle presentera den nya CSO-strategin.

– Jag hoppas på att vi går vidare.  Dels med tanke på vår rörelses djupa förankring i samhället både här i Sverige och i de länder vi arbetar och dels för att vi är den enda organisationen i Sverige som är experter på alkohol som utvecklingshinder, säger Johanna Davén.

Mer från Accent