Internationellt bistånd

Hotet mot IOGT-NTO-rörelsens biståndsarbete akut

IOGT-NTO-rörelsens biståndsprojekt är i fara sedan Sida sagt upp avtalet med största finansiären, ForumCiv.

Som Accent skrev förra veckan hotas IOGT-NTO-rörelsens biståndsarbete av regeringens reformer. Nu tas det hotet till nya nivåer. Biståndsmyndigheten Sida har sagt upp avtalen med samtliga 17 strategiska partnerorganisationer, varav ForumCiv, som IOGT-NTO-rörelsen i sin tur har avtal med, är en.

– De vill lägga ner och starta om från början, säger Johanna Davén, generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, INRIF, som ansvarar för rörelsens internationella arbete.

Avtalen slutar gälla sista december. Enligt de uppgifter som partnerorganisationerna fått kommer de att kunna ansöka om att bli strategisk partnerorganisation igen nu i maj, sedan kommer Sida att anlita konsulter som ska utvärdera de organisationer som sökt och eventuellt kunna lämna besked i juni.

– Men oavsett hur snabbt de kan bli klara med bedömningarna så kommer det att bli ett glapp i utbetalningarna.

IOGT-NTO-rörelsen hade ett femårigt avtal med ForumCiv.

– Vi är inne på andra året nu. Det blev två år i stället för fem. Jag är faktiskt chockad över att de valde att göra på det här sättet, att det gick så snabbt. Sida hade ett uppdrag att utreda olika alternativ för biståndsarbetet, men att de skulle välja att säga upp alla avtal direkt var det nog ingen som väntade sig.

Hon säger att det är folkrörelsernas arbete som påverkas.

– Vi vill ju samhällets väl, precis som myndigheterna. Vi hade hoppats att regeringen skulle möjliggöra det. Ser man till de länder vi jobbar i, som Kambodja och Laos, så är det ju inte så att demokratin där blir starkare.

Att alkohol som utvecklingshinder ska tappas bort är hennes största farhåga.

– Det är ju bara vi som jobbar med det. Det blir ett hårt slag om vi inte får fortsätta att stötta våra partnerorganisationer. Och det handlar inte bara om att bidra med pengar utan om att stå sida vid sida med dem. Alkoholindustrin har ju så mycket större muskler, så civilsamhället behöver allt stöd de kan få.

Hur det blir framöver vågar hon inte gissa.

– Vi får väl avvakta och se om ForumCiv kan bli ny strategisk partner och om vi i så fall blir godkända för att söka bidrag från dem. Eller om vi kan söka direkt från Sida. Det är väldigt mycket frågetecken just nu.

Närmaste fokus för Johanna Davén är att informera partnerorganisationerna vad som hänt.

– Nu måste vi först och främst få ut informationen. Sedan måste vi mobilisera och väcka engagemang hos rörelsens medlemmar.

IOGT-NTO-rörelsen har skrivit en debattartikel som går att läsa på deras hemsida.

– Man får gärna kopiera den och skicka till sin lokaltidning. Det är viktigt att många röster höjs för att rädda folkrörelsernas bistånd nu. På torsdag ska vår styrelse ha möte och diskutera den uppkomna situationen. Vi har ju fler bidragsgivare, men ForumCiv är den absolut största, säger Johanna Davén.

Mer från Accent