Den som har varit på en ledarsamling med Junis Örebro-distrikt eller en kurs på Café Skogen i Örebro, har troligtvis någon gång ätit bakverk eller godis som Petra Åberg har gjort. Under 17 år jobbade hon som konditor, men numera är bakning och godistillverkning en hobby. Efter att ha jobbat professionellt erkänner Petra Åberg att hon har lite svårt med proportionerna och att tänka mer småskaligt – det blir ofta mycket av det goda. Men desto bättre för dem som bjuds såklart.
I början av december var det en julpysseldag för vuxna på Café Skogen. Där lärde du ut hur man gör marsipangrisar.
– Ja, det har jag ofta gjort på kurser. En marsipangris är ganska enkel att få till så att den ser hyfsat schyst ut, utan att vara speciellt svårt.
Vad tycker du att vi ska göra för gott till jul?
– Det är inte bara så kallat julgodis som passar till jul, utan man kan göra det man tycker om. Min dotters favorit är hallonremmar. Det är ju inte direkt jul – men det är gott!
– Bland det enklaste man kan göra är Mozartkulor som rulltårta. Jag använder ett recept från Fredriks Fika, som är min bak-guru.
Något som är viktigt att tänka på när man gör rulltårtan?
– Se till att inte smälta nougaten för mycket. Annars är den enkel att göra. Det spelar ingen roll om marsipanen är tunn eller tjockare, och ganache är bara att smälta choklad och blanda med grädde.
Och som sagt – allt godis kan bli till julgodis:
– Använd gärna färgad marsipan så blir det roligare. Jag tog grön marsipan och hade på julströssel.