Maten i rörelsen

Mat skapar möten och folkbildning

Äta och laga mat tillsammans är ett sätt att mötas över kulturgränserna. Det vill studieförbundet NBV uppmuntra med en ny kokbok.

När Accent ringer Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare på NBV, har hon precis fått provtrycket av ”Mat som kulturarv”.

– Jag sitter och bläddrar i den nu, säger hon.

I början av nästa år kommer även andra kunna ta del av de över 60 recepten. Sabaheta Vehabovic står för idé och projektledning för kokboken, och recepten har tagits fram av 22 olika föreningar från norr till söder i Sverige.

– Vi har utgått ifrån de nationaliteter i föreningar som NBV har samarbete med. Inom föreningarna talas det 12 olika språk och recepten kommer från olika kulturer, som forna Jugoslavien, Afghanistan och Somalia. Jag är väldigt glad över att vi även har med samiska recept, säger Sabaheta Vehabovic.

Saadat Hajigharnaei och Minela Jakupovic. Nathalie C. Andersson.

Hon har själv rötterna i den bosniska kulturen och i hennes egen familj finns idag flera nationaliteter och språk. Maten kan bli ett sätt att lära sig mer om både sitt eget och andras kulturarv, menar Sabaheta Vehabovic.

– Man lär sig mycket på konferenser och när man sitter i ”skolbänken”. Men man lär sig även under fikastunderna och samtalen kring matbordet. Mat kan ge mycket glädje och kunskap, och större möjligheter att få inblick i andra kulturer och traditioner.

Arbetet med att ta fram och provlaga de olika recepten genomfördes som studiecirklar i de medverkande föreningarna. Naturligtvis blir det även möjlighet till studiecirklar med den färdiga kokboken som utgångspunkt.

Boken är uppdelad i förrätter, varmrätter, efterrätter och bröd. Till varje recept har föreningarna fått ge en liten bakgrund till maträtten. Boken kommer släppas i tryckt format på svenska. En del av recepten kommer även finnas på NBV:s hemsida, på det språk receptet är skrivet på.

Planen är att ”Mat som kulturarv” lanseras på allvar i februari, så att studiecirklarna kan köra igång under våren. Sabaheta Vehabovic tipsar dem som är sugna på att komma igång, att hålla koll på NBV:s hemsida.

– Det är många som är pigga på att prova något nytt. Och här finns nu ett material där vi har samlat många roliga recept. De flesta är enkla att göra, jag har själv provat flera som jag varit nyfiken på.

Foto: Nathalie C. Andersson.

Nu stundar ju många helger, inom flera kulturer. Har du något tips ur kokboken på en festlig maträtt?

– Lammstek i ugn! Det är en bosnisk förening i Västerås som har bidragit med det receptet. Den har jag tänkt göra när min familj samlas till nyår.

När ”Mat som kulturarv” nu går i tryck har Sabaheta Vehabovic stora förhoppningar om att den kan bidra till något viktigt.

– Matkulturen är en guldgruva. Jag hoppas att kokboken kan ge oss en möjlighet att mötas över gränserna, på ett roligt sätt.

Mer från Accent