De som bor i Bergvik, väster om Söderhamn, är vana vid att det händer saker i IOGT-NTO-rörelsens hus. Loppis, bingo, bowling och såklart julmarknad är bara några av de aktiviteter som stått på programmet senaste tiden.
Den 4 december är det Lutfiskens kväll i din förening, Britt-Marie Johansson. Vad innebär det?
– Vi brukar ha ett traditionellt julbord men i år tänkte vi att vi skulle testa något annorlunda. Det är många som tycker om lutfisk, men det kanske inte är så att hela familjen vill äta det. Då kan man komma till vår Lutfiskens kväll istället.
Hur har intresset varit?
– Just nu, dagen innan, är vi uppe i 45 anmälda. Det är många för att vara en så liten ort som Bergvik. Majoriteten av de som kommer är inte medlemmar i IOGT-NTO. Vi körde en soppkväll för ett tag sedan, och det var också väldigt populärt. Det är många boende i Bergvik som är väldigt positiva till oss just nu. Vi har mycket på gång med vår lokal, och folk uppskattar att det händer saker. Bergvik ligger långt ute på landsbygden och har en åldrande befolkning. Och det försöker vi omfamna. De unga människor som flyttar härifrån för att studera kan förhoppningvis vilja flytta tillbaka i framtiden. Men då måste de se att det finns saker att göra på fritiden. Det vill vi bidra med.
Det är ju ofta mat och fika på IOGT-NTO-rörelsens aktiviteter. Vilken betydelse har det?
– Mat förenar alltid. Inför imorgon har vi pratat om att vi ska duka så att det blir enkelt att sitta och prata med varandra. Sånt spelar också roll.
Förra helgen ordnade ni en julmarknad och på lördag är det Tomten i kolarkojan.
– Ja, det är årets mysigaste aktivitet! Vi har en gammal kolarkoja dit barnen får leta sig fram på en stig i mörket. I kolarkojan finns tomten som tar emot barnens önskelistor. Vi säljer lite fika och korv. Det här är starten på våra Vit jul-aktiviteter.
Tillbaka till lutfisken. Hur vill du ha din lutfisk?
– Ska jag vara ärlig är det såsen som är godast. Jag vill ha kryddpeppar på, och sen rör jag ihop allt, även potatisen, till en enda sörja. Vi serverar Ris à la Malta med saftsås till efterrätt också. Den ska jag snart iväg och förbereda.