
Folkhälsomyndigheten har i en ny undersökning kartlagts svenskarnas inställning till psykisk ohälsa. I undersökningen har de svarande också fått svara på i vilken utsträckning de anser att olika åkommor är självorsakade eller inte.
Ungefär en av tre svarar att de tror att alkohol- och drogberoende främst är självförvållat. Andra tillstånd som exempelvis depression och stressrelaterad ohälsa tycker färre är orsakat av den drabbade, mellan 22 och 26 procent.
Det är vanligare bland män än kvinnor att anse att psykisk ohälsa är självförvållat. Närmare 40 procent av männen svarar att drogberoende är något den drabbade själv orsakat medan samma siffra bland kvinnor ligger strax under 30 procent.
Alkoholberoende är också det ohälsotillstånd som flest i undersökningen anser att det går att återhämta sig ifrån, 73 procent.
Folkhälsomyndigheten har dock svårt att säga vad det egentligen innebär för de svarande att ett tillstånd är självförvållat. När det gäller alkohol och narkotika så kan det vara så att många anser att man själv orsakat sitt beroende genom att välja att använda alkohol eller andra droger. Många i undersökningen verkar heller inte betrakta beroende som ett psykiatriskt tillstånd utan som en egenskap hos den drabbade.
Majoriteten av de svarande uppger att de har en positiv eller neutral bild av personer med psykisk ohälsa och fler än vid det tidigare mättillfället, för fyra år sedan, svarar att det är vanligt att lida av psykisk ohälsa.