
Kokainanvändningen verkar ha ökat under de senaste åren, men Folkhälsomyndigheten skriver i en ny rapport att det är svårt att veta säkert. Det finns uppgifter från Polisen och Tullverket om tyder på att kokain är mer tillgängligt i Sverige än tidigare och sjukvården har sett en ökning av patienter med kokainrelaterade problem.
Men i undersökningen Vanor och konsekvenser från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är det fortfarande bara knappt 3 procent av personer mellan 17 och 34 år som svarar att de använt kokain under det senaste året. I hela befolkningen är samma siffra 1,3 procent. Det är en viss ökning jämfört med 2013 då Vanor och konsekvenser genomfördes för första gången och 0,6 procent av deltagarna svarade att de använt kokain de senaste 12 månaderna.
Förutom att kokain verkar ha blivit mer lättillgängligt under senare år så har drogen också, justerat för inflation, blivit billigare samtidigt som den blivit renare. Mellan 2011 och 2023 sjönk priset på kokain med 23 procent om man justerar för inflation. Samtidigt uppskattas att renheten i det kokain som beslagtagits av myndigheter har fördubblas sedan 2012.
Till skillnad från cannabis, som är den vanligaste illegala drogen, används kokain främst under helger och i sociala sammanhang, ofta tillsammans med alkohol. Folkhälsomyndigheten tror därför att ett sätt att förebygga kokainanvändning skulle kunna vara att jobba mot nöjeslivet. Kokain är generellt en drog som förknippas med sociala sammankomster och fest och därför skulle insatser om farorna med att kombinera kokain med alkohol kunna ge effekt. Att jobba mot alkoholkonsumtionen i nöjeslivet skulle också kunna förebygga skador som orsakas av att använda kokain tillsammans med alkohol.
Riskerna med att använda kokain är flera, speciellt för den som använder ofta och tillsammans med alkohol. Att under lång tid snorta kokain kan skada näsan permanent. Höga doser av kokain kan också öka risken för hjärtinfarkt och att använda kokain med alkohol ökar risken för flera hjärtåkommor och psykos.