Alkohol blir sannolikt inte någon stor fråga vid riksdagsvalet 2018. Det blev slutsatsen efter paneldiskussionerna i Soberian om regeringens ANDT-strategi.
Forskning spelar en allt större roll i ideella organisationer. Forskaren Ola Segnestam Larsson tycker att IOGT-NTO, UNF och CAN kan bli mer gatsmarta i sitt användande av vetenskap.
En ny rapport från CAN visar att narkotikadöden inte ökat så mycket som man tidigare trott. Ungefär halva den tidigare rapporterade ökningen beror på metodförändringar.
Otydlig och för allmänt hållen säger kritikerna. De saknar mål om att sänka totalkonsumtionen och att skydda barnen. Men Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen är positiva.
Unga dricker allt mindre alkohol. Det visar färska siffror från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. När det gäller narkotika kan däremot en tendens till ökning skönjas bland pojkar i gymnasiet.
Närmare var femte ung vuxen kan tänka sig att bjuda yngre syskon eller kompisar på alkohol. Planerade nedskärningar nästa år får CAN:s direktör att oroa sig för att utvecklingen ska gå åt fel håll.
Mer än var fjärde tjugoåring kan tänka sig att bjuda någon minderårig på alkohol. Det vill CAN och länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne ändra på med kampanjen ”Hej då alkoholskador”.
Gränshandeln ligger inte bakom ungas drickande, skriver forskare från CAN. De menar att Carlsbergs vd bortser från befintlig kunskap om den svenska alkoholpolitiken.
Så många som 9 av 10 missbrukande föräldrar får stöd i sin föräldraroll. Stödet kommer från familjen, socialtjänsten, frivilligorganisationer och skolan.
Olika siffror har cirkulerat på hur många barn som far illa av sina föräldrars drickande. För att reda klarhet i begreppen en gång för alla bjöd Junis in forskare till en konferens.