Almedalen

Alkohol ingen stor valfråga 2018

Alkohol blir sannolikt inte någon stor fråga vid riksdagsvalet 2018. Det blev slutsatsen efter paneldiskussionerna i Soberian om regeringens ANDT-strategi.

Tystnaden kring alkoholfrågor i politiken är ett faktum och det finns inget som pekar på att det kommer att förändras fram tills valet nästa år. Det menar Per Lodenius, riksdagsledamot för Centerpartiet och får medhåll av moderaternas representant, riksdagsledamoten Jenny Petersson.

– Vi kan se ett visst intresse för motioner om gårdsförsäljning och om sänkta skatter för att matcha den ökande införseln, men i övrigt är det inget som sticker ut, säger hon.

Håkan Leifman, chef för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som också deltog i paneldiskussionen, tycker att det låga politiska intresset för alkoholfrågor är på gott och ont.

– Vi i Sverige har en stark folkrörelse och har en djup politisk förankring i dessa frågor. Samtliga partier står bakom ANDT-frågorna, det är inte kontroversiellt, vilket är bra. Vi tror på Systembolagets monopol och de liberala vindar vi ser blåsa i Finland och på Island ser vi inte här. Det flyter på och vi ser sjunkande alkoholkonsumtionsmönster. Vi förvaltar, men behandlar inte alkoholen som en framtidsfråga, vilket kan vara problematiskt, säger han.

Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO, instämmer med att det är problematiskt att vi inte bryr oss mer om dessa frågor.

– Vi måste tydligare värna om dessa viktiga frågor, annars kan vi på sikt bli omsprungna av de liberala vindar vi ser i våra grannländer, säger hon.

Hon tillägger att vi bättre borde anpassa alkohollagstiftningen efter dagens behov. Som det ser ut nu släpar vi efter, exempelvis vad gäller reklam på internet.

Centerpartisten Per Lodenius, som själv är nykterist, säger att den viktigaste valfrågan inom området alkohol och narkotika är att lyfta beroendesjukdomen, så att fler människor nås av vård och stöd och färre dör på grund av narkotika. Han lyfter också fram Folkhälsomyndigheten, som han anser borde ges möjlighet att jobba mer med alkoholfrågor.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer