Langning

Ny kampanj mot langning

Mer än var fjärde tjugoåring kan tänka sig att bjuda någon minderårig på alkohol. Det vill CAN och länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne ändra på med kampanjen ”Hej då alkoholskador”.

En undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gjort bland 1 200 tjugoåringar visar att drygt 27 procent av tjugoåringarna i Sverige kan tänka sig att bjuda minderåriga på alkohol. Elva procent uppger att de kan tänka sig att köpa ut.

Kompisar och kompisars syskon är den i särklass vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

– De flesta som bjuder eller köper ut tänker nog inte på att det kan leda till omedelbara alkoholskador som att få på käften, ligga med fel person eller åka med någon som är full. Om vi låter bli att köpa ut eller bjuda minderåriga syskon och kompisar minskar vi alkoholskadorna bland unga, säger Håkan Leifman, alkoholforskare och direktör för CAN.

Med kampanjen ”Hej då alkoholskador” vill CAN och länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne slå hål på myterna till langning och få i gång en diskussion bland unga vuxna om konsekvenserna av att köpa ut eller bjuda yngre syskon och kompisar på alkohol.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer