Accent repriserar några av de mest lästa atiklarna från förra året. På plats 8: I januari 2016 klassades 31 preparat som narkotika eller hälsofarlig vara.
Gabriel Wikström har tillsatt en utredning som ska föreslå hur försäljning och marknadsföring av alkoglass ska regleras. Även reklam för alkohol i sociala medier och via sponsring ingår i uppdraget.
Otydlig och för allmänt hållen säger kritikerna. De saknar mål om att sänka totalkonsumtionen och att skydda barnen. Men Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen är positiva.
IOGT-NTO samlade in 3 000 namnteckningar på ett dygn i protest mot alkoholisglassen. Nu hörs kritiska röster från så vitt skilda håll som Länsstyrelsen, Bris, IQ, ICA och alkoholindustrin. Folkhälsoministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör är oense om var ansvaret ligger.
Familjer med beroendeproblematik vill att deras problem uppmärksammas – trots att de ofta försöker dölja att allt inte står rätt till. Men flera pusselbitar måste på plats för att de ska få hjälp.
På flera platser runt om i landet görs på stora affischer reklam för alkoholistlassen N`ice. Det har resulterat i flera anmälningar till Konsumentverket.
Efter kritik drog Mathem in sin ifrågasatta isglass med en alkoholhalt på fem procent. Nu finns glassen åter i sortimentet. Och det är helt enligt lagen.
Cannabis fortsätter att vara det vanligaste preparatet. Nya droger och internethandel ökar. Sverige sticker fortfarande ut med hög dödlighet och ökning av heroin. Det visar den årliga rapporten från EMCDDA.
Första maj förra året blev det tillåtet för kommuner att göra kontrollköp av folköl och tobak. I går publicerade Folkhälsomyndigheten nya föreskrifter och råd för hur det ska gå till.