Nya droger

Skärpta EU-regler mot nätdroger

Nya droger ska kunna förbjudas snabbare. I veckan har EU-parlamentet röstat igenom nya regler.

Som ett led i kampen mot nätdrogerna har EU-parlamentet fattat beslut om nya regler. De nya reglerna innebär ökat samarbete för att snabbare kunna klassa nya droger som narkotika.

Folkhälsomyndigheten är positiv till beslutet, även om de ännu inte hunnit sätta sig in exakt i vad beslutet innebär.

– Jättebra att EU tar initiativ för att snabba på ledtiderna. Det är klart att medlemsländerna ska göra jobbet tillsammans. Även om det, för vår del, innebär mer arbete eftersom vi nu får kortare tid på oss att besvara frågor från EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har det kunnat ta omkring ett år att få en ny drog klassad som narkotika. Nu ska det inte ta mer än sex månader.

När EU-parlamentet ska fatta beslut om narkotikaklassning tar EMCDDA fram underlag genom att ställa frågor till de nationella myndigheterna, i Sveriges fall Folkhälsomyndigheten. Frågorna handlar till exempel om ifall en viss drog varit synlig i Sverige, hur många beslag som gjorts, om Giftinformationscentralen fått frågor och ifall Rättsmedicinalverket har stött på drogen.

Nu får alltså Folkhälsomyndigheten kortare tid på sig att ta fram svaren, samtidigt som EMCDDA frågar om allt fler preparat.

– Men vi är positiva till beslutet. Vi älskar att jobba, säger Sara Wall.

Den svenska EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) har varit drivande för att skärpa reglerna.

– Som politiker och förälder och, känns det bra och litet tryggare att vi snabbare än förut kan kartlägga en substans och vidta åtgärder som minskar dess spridning. Tiden är ju en oerhört viktig faktor och i förlängningen är det en fråga om liv och död, säger Anna Hedh i ett pressmeddelande.

Mer från Accent