Narkotikadöd

För första gången på tio år: Färre narkotikadöda

Opiater är fortfarande den största boven. Men Folkhälsomyndigheten ser positivt på framtiden efter nya lagändringar.

Siffrorna är för år 2016 och visar för första gången på tio år att narkotikadödligheten sjunker i Sverige. Folkhälsomyndigheten skriver att det kan handla om ett trendbrott men att man inte vet säkert innan man följt utvecklingen ytterligare några år. 93 procent av de narkotikarelaterade dödsfallen är fortfarande opioidrelaterade och oftast handlar det om överdoser.

Samtidigt har antalet sprutbytesprogram ökat under de senaste åren. För tio år sedan fanns bara sprutbytesprogram i Skåne. 2015 fanns 9 sprutbytesprogram och under 2017 hela 14 stycken aktiva program. I mars 2017 fråntogs kommuner rätten att lägga in sitt veto mot sprutbytesprogram. Ansvaret ligger nu helt hos landstingen och flera nya program ligger i startgroparna. Åldern för att delta i sprutbytesprogram sänktes också från 20 till 18 år.

Att det skulle handla om ett direkt samband mellan narkotikadödlighet och sprutbytesprogram är dock oklart.

– Vi vet inte. De lagändringar som kommit på området inträffade ju 2017 och de siffror vi presenterar här är från 2016. Däremot så ser vi positivt på sprutbyten och tror att det i förlängningen ger en positiv effekt och ökar chansen att fler kommer i kontakt med vården, säger Mimmi Eriksson Tinghög som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Även om narkotikadödligheten minskat så skriver Folkhälsomyndigheten att dödligheten fortfarande är hög. Totalt rapporteras 590 dödsfall under 2016 i faktabladet.

Hur det kan komma sig att narkotikadödligheten är så pass stor i välfärdslandet Sverige är dock fortfarande en olöst fråga.

– Det är ingen lätt fråga att svara på och anledningarna är nog många. Det här handlar också om en utsatt grupp som ofta faller mellan stolarna i systemet och som verkligen behöver hjälp., säger Mimmi Eriksson Tinghög.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent