Ungas drickande

Första fyllan på halloweenfest

6 av 10 föräldrar tror att unga dricker under Halloween – fast inte deras egna barn.

Halloween är höstens största festlighet. För många unga kan det bli första gången de testar alkohol. 6 av 10 tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol under halloween. Däremot tror bara var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol då. Edet visar en undersökning som Norstat gjort på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

– Det är färre unga som dricker alkohol i dag än tidigare, men just halloween är ett tillfälle då många ändå kommer i kontakt med alkohol. Därför är det viktigt att du som förälder visar engagemang, visar att du bryr dig, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Även om färre unga dricker alkohol numera är det trots allt 38 procent av niondeklassarna som druckit alkohol under det senaste året, enligt visar den årliga drogvaneundersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, genomför. Och den gången kan mycket väl vara halloween. 

”Att vara påverkad av alkohol, och särskilt att vara berusad, medför en rad risker.”

Att vara påverkad av alkohol, och särskilt att vara berusad, medför en rad risker. Enligt CAN:s undersökning är det ganska vanligt att unga upplever någon form av problem när de druckit alkohol: 21 procent har haft sönder kläder eller saker, 20 procent har blivit fotade eller filmade i en pinsam eller kränkande situation, 19 procent har råkat i gräl och 15 procent har råkat ut för en olycka eller skadats. 

Flickor verkar drabbas oftare än pojkar. Av samtliga 18 händelser som unga nämner att det råkat ut för under påverkan av alkohol är det bara fem som pojkar råkar ut för oftare Då handlar det oftast om någon form av risktagande, som köra moped eller bil påverkad, bada på djupt vatten, råka i slagsmål, medvetet skada någon annan eller råka i bråk med polisen.

Ett vanligt sätt för unga att få tag på alkohol är att ta ur sina föräldrars förråd, utan att fråga. IQ tipsar föräldrar om att hålla koll på alkoholen och prata med ungdomarna om alkohol. Föräldrar tror kanske inte att deras barn vill att de pratar om alkohol, men enligt IQ:s undersökning tycker ungdomar att det är bra om föräldrarna gör det. Känns det som ett svårt ämne att ta upp finns det tips på hur man kan göra i Tonårsparlören.

– Blir det sedan så att din tonåring dricker och kommer hem berusad, gör inte en stor grej av det där och då. Ta samtalet vid ett annat tillfälle. Skapa förtroende och uppmuntra din ungdom till att våga berätta när de dricker. Var inte dömande på förhand, bemöt inte med ilska och kritik, utan lyssna och försök vägleda, säger Mojtaba Ghodsi.

Mer från Accent