Mindre än en halv procent av patienterna på svenska vårdcentraler erbjuds råd och stöd för sin alkoholkonsumtion enligt Socialstyrelsen. Detta trots att 41 procent av vuxna svenskar bedöms ha ett riskbruk av alkohol.
– Hälso- och sjukvården har en viktig uppgift att uppmärksamma patienter på att det kan finnas ett samband mellan hälsoproblem och alkoholkonsumtion, säger Sofia von Malortie, tf enhetschef för nationella riktlinjer och screening hos Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Begreppet riskbruk är tänkt att ge sjukvården ett riktmärke för när det kan vara befogat att erbjuda någon stöd för sin alkoholkonsumtion. Efter att Socialstyrelsen sänkte gränsen för när någons konsumtion kan klassas som riskbruk i höstas har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, uppskattat att mer än häften av de vuxna svenskar som dricker alkohol kan sägas ha ett riskbruk.
– I ljuset av CAN:s skattningar blir det än viktigare att hälso- och sjukvården ökar stödet för dem med riskbruk av alkohol. Idag är skillnaderna för stora mellan regionerna. Rådgivande samtal är en åtgärd som kan ha en stor effekt för patienten, och på sikt minska kostnaderna för sjukvården, säger Sofia Malortie.
I slutet av förra året konstaterade Socialstyrelsen att vårdens rådgivning krings livsstilsfaktorer varierar stort mellan vårdregionerna. Det varierar dels hur vanligt det är att erbjuda stöd, men också i vad man ger stöd kring. Överlag är det vanligare att vården ger stöd kring fysisk aktivitet och matvanor än om riskbruk av alkohol.