Ungas drickande

Skolunderökning: Färre skolelever använder lustgas

Minskningen i ungas drickande verkar ha planat ut sedan några år tillbaka.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, konstaterar små förändringar i årets skolundersökning, som genomförts i årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet.

Ungas drickande har minskat kraftigt sedan millenieskiftet och befinner sig på en historiskt låg nivå I årets undersökning fortsätter minskningen i skolungdomars drickande att plana ut, ett mönster som man kunnat se sedan tio år tillbaka.

35 procent av de svarande i årskurs nio och 69 procent av gymnasieeleverna svarade att de druckit alkohol de senaste 12 månaderna. Den genomsnittliga mängden alkohol som de unga druckit, omräknad till ren alkohol, var 0,8 liter bland niondeklassarna och 2,2 liter i årskurs två på gymnasiet.

De problem som eleverna rapporterar att de drabbats av till följd av alkoholkonsumtion skiljer sig mellan pojkar och flickor. Bland flickor är det vanligare att uppge problem i förhållandet till familj och vänner medan pojkarna oftare kört rattfulla eller hamnat i slagsmål. De allra vanligaste problemen oavsett kön var att man förstört saker, hamnat i gräl eller blivit fotad i en pinsam eller kränkande situation.

Narkotikaerfarenheten ligger kvar på samma nivå som den varit på de senaste 20 åren bland niondeklassarna, ungefär sex procent svarar att de någon gång använt narkotika. Bland gymnasieeleverna var samma siffra 15 procent.

Sett över tid har det skett en ökning i hur ofta de med narkotikaerfarenhet har använt narkotika, särskilt bland niondeklassarna. Även om den här utvecklingen planat ut under senare år så kan man se att de niondeklassare med narkotikaerfarenhet använt narkotika dubbelt så många gånger som en narkotikaanvändande niondeklassare för 30 år sedan. Cannabis fortsätter att vara den vanligaste sortens narkotika i båda åldersgrupperna.

Sedan 2022 ställer även skolundersökningen frågor om lustgas. Av niondeklassarna svarar bara 2 procent att de använt lustgas de senaste 12 månaderna, samma siffra bland gymnasieeleverna är 5 procent. Det är en minskning jämfört med 2022 då 4 respektive 14 procent av skolungdomarna svarade att de använt lustgas.

Mer från Accent