Drickandet bland unga finländare har sjunkit stadigt under det senaste decenniet. Nu verkar dock den minskningen ha bromsat in samtidigt som den psykiska ohälsan ökar bland de unga. Det visar nya siffror från finska Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Ångestsymtom bland unga finländare ökar både bland de som dricker alkohol och bland de som är nyktra. Enligt THL är sambanden mellan drickande och ångest bland unga svagt men att kombinationen av alkohol och mental ohälsa påverkar tusentals unga i Finland.
– Den samtidiga förekomsten av ångest och berusningsdrickande minskar inte heller hos unga, även om alkoholkonsumtionen i allmänhet minskar, säger specialforskare Noora Berg vid THL i ett pressmeddelande.
Det är framförallt bland unga flickor som man kan se att ångest och berusningsdrickande samvarierar. Andelen flickor som både har ångest och ett omfattande berusningsdrickande har ökat med 29 procent mellan 2013 och 2023.
När ångest och alkohol förekommer tillsammans blir ofta ångestsymtomen värre och risken ökar för att man utvecklar ett värre missbruk senare i livet, enligt THL. Forskarna anser därför att det förebyggande arbetet borde syfta till att personer med psykisk ohälsa inte ska börja missbruka alkohol såväl som att förebygga psykisk ohälsa hos de som redan använder alkohol.
Men ångest och alkoholkonsumtion påverkas också av samhällsfaktorer. Forskarna på THL tror att en ökad press i skolan kan bidra till att sänka alkoholkonsumtionen samtidigt som den driver på ungas ångest.
– Ett annat exempel kunde vara ökad användning av sociala medier. Det kan göra att ångesten ökar, men å andra sidan kan en minskad interaktion ansikte mot ansikte också minska ungdomarnas möjligheter att använda rusmedel, säger Noora Berg.
I svenska studier har man dock snarare sett ett samband hos unga mellan att vara aktiv på sociala medier och att använda mer alkohol.
Det vanligaste sättet att få tag på alkohol är fortfarande från kompisar, men sociala medier och internet är en växande faktor. Det är också fler unga än tidigare som uppger att de fått alkohol av sina föräldrar. Sju procent av de svarande i en enkät säger att deras föräldrar köpt ut alkohol.
– Utifrån vår analys verkar det däremot som att alkoholdryckerna från föräldrarna är i tillägg till dem som skaffats från annat håll, inte i stället för dem, säger Kirsimarja Raitasalo specialforskare vid THL.