Distanshandel med alkohol

Regeringen agerar mot vinhandeln på nätet

Vinhandeln på nätet har ökat lavinartat. Från 41 försäljare 2010 till 117 försäljare i år. Nu vill regeringen sätta stopp.

I en artikel i Dagens nyheter redovisas antalet försäljare som riktar sig till svenskar, och hur försäljningen på nätet ökat sedan den blev laglig 2007. Men flera rör sig i gråzonen för vad som är tillåtet, vilket fått Sveriges regering att reagera.

– Man ska inte agera som att man är ett systembolag när man inte är det, säger socialminister Lena Hallengren (S), i en intervju med Dagens nyheter.

Två av de största företagen i branschen, Winefinder och Vivino, har som Accent rapporterat under det senaste året stämts av Systembolaget. För otillåten marknadsföring, och för försäljning som Systembolaget menar är olaglig. 

Enligt Dagens nyheter bereds frågan nu inom regeringskansliet och målet är att agera inom mandatperioden. För att en förändring ska kunna ske krävs dock en majoritet i riksdagen.

IOGT-NTO välkomnar nyheten:

– Sverige har ett alkoholmonopol som IOGT-NTO tror på och stöttar. Det finns en anledning till att alkoholen säljs av Systembolaget och det är att begränsa pris och tillgänglighet. Det är verktyg som påverkar folkhälsan, men även begränsar våldet i samhället, kommenterar IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Mer från Accent