Cancer

Nytt utandningstest ska avslöja risken för cancer

Alkohol ökar risken för cancer även i små mängder, men risken är kanske inte den samma för alla.

Manabu Muto, professor i onkologi vid Kyotos universitet har länge undersökt cancerriskerna som kommer med alkoholkonsumtion.

– Det finns inga “hälsosamma” mängder alkohol. Att dricka alkohol ökar risken att utvekla cancer i huvudet, halsen, med mera, säger han till tidskriften Nature.

År 2020 beräknas runt 741 300 cancerfall runt om i världen ha orsakats av alkoholkonsumtion. Det är 4,1 procent av alla cancerfall som registrerades det året. Men allmänheten kunskap om sambandet mellan alkohol och cancer är fortfarande bristfälligt. Det finns fortfarande många som tror att en måttlig alkoholkonsumtion till och med kan ha hälsofördelar, trots att Världshälsoorganisationen informerat om motsatsen.

När alkohol bryts ner i kroppen bildas acetaldehyd som är cancerframkallande. Acetaldehyd bryts sedan ner i mindre beståndsdelar. Forskare har inte hittat någon tröskel för hur mycket alkohol kroppen klarar av utan att utveckla cancer – även en liten konsumtion höjer risken.

Men för vissa är risken större. Ungefär åtta procent av mänskligheten har svårare att bryta ner acetaldehyden vilket gör att ämnet finns kvar i kroppen längre och orsakar större skada och okar risken att utveckla cancer.

– Vi tror därför att en mätning av acetaldehyd är ett bättre sätt att uppskatta risk, säger Manabu Muto.

I sitt arbete har forskarna tagit fram ett sätt att mäta acetaldehyd i utandningsluften. På så sätt kan man få en bild av hur en person metaboliserar alkohol enligt Manabu Muto.

– Vi hoppas att vi kan bidra till att fler ändrar sitt beteende ifall vi kan erbjuda ett tydligare sätt att visualisera riskerna.

Den genetiska svårigheten att bryta ner acetaldehyden verkar mer vanligt förekommande i asiatiska populationer. Särskilt vanligt är det bland de som snabbt blir påverkade och rodnar när de dricker alkohol.

Mer från Accent