Lektion i Poe Langs grundskola. Foto: Jens WIngren.

Myanmar: Barn i kläm när alkoholen tar plats

Barns rättigheter är inte en självklarhet på Myanmars landsbygd, och en ökande alkoholkonsumtion riskerar att göra saken värre.

Myitta Lan har samlat Kyu Daws föräldrar till möte i kyrkan. I bänkraderna på höra sidan sitter kvinnorna, som är många gånger fler än männen.

– Män gillar inte att gå på möten så de skickar ofta sin fru istället. Sen är det ändå männen som tar besluten efter att kvinnorna kommer hem och berättar vad som sagts på mötet, säger Cho Zin Win, samordnare för politiskt stöd på IOGT-NTO-rörelsens ROSEA-kontor.

Dagens möte är en sammanfattning av ett projekt där Myitta Lan intervjuat barn i byn om deras situation. Barnen har klagat över att det förekommer att de blir slagna och att de inte tillåts leka.
– De vuxna vet inte att barn far illa av att bli slagna eller tvingas göra saker de inte vill, att det faktiskt är ett övergrepp, säger Cho Zin Win.

– De vuxna lägger mycket tid på att jobba ihop pengar till familjen och tillbringar inte mycket tid med sina barn, säger Naw Moo Pow.
Tidigare har man inte pratat om barns känslor alls, men det börjar ändras enligt Naw Moo Pow.
– Vissa har känt att de gjorde fel när de använde aga som straff utan att förklara för barnen varför de blev slagna. Jag tror att vi har öppnat folks ögon om barns rättigheter.

Naw Moo Pow. Foto: Jens Wingren.

Efter en aktiv diskussion bestäms att de ska bilda en kommitté som ska kunna ingripa för barns rättigheter i byn.
– Förhoppningsvis kommer vi kunna kanalisera vårt arbete i byn genom den här kommittén, säger Naw Moo Pow.

IOGT International har rapporterat att alkoholkonsumtionen i Myanmar (4,8 liter ren alkohol per person och år) är högre än genomsnittet i regionen. Berusningsdrickande och alkoholberoende har ökat under de senaste åren. Det är en utveckling som bland annat lett till en ökning av psykisk ohälsa kopplat till alkohol i Myanmar.

Mellan 2012 och 2017 mångdubblades antalet patienter som fick läggas in med psykisk ohälsa kopplad till alkohol (från 36 000 till 86 000 personer). Enligt Myanmars Hälsoministerium ökade alkoholkonsumtionen i landet med 250 procent under samma period. Med ökad alkoholkonsumtion kommer också fler fall av misshandel, främst mot kvinnor och barn.

Det är en vägg av ljud som möter den besökare som kliver in i Poe Langs skolhus där tre årskurser övar högläsning i munnen på varandra. Skolhuset är tillsammans med kyrkorna (det finns två) en av få tegelbyggnader i den lilla byn med ungefär 120 hushåll. Av uppskattningsvis 700 invånare är 85 barn i skolåldern. De flesta som lever här försörjer sig på fiske eller kokosodling, vilket inte direkt är yrken som motiverar några högre studier.

Enligt Rädda barnen går inte ens hälften av Myanmars barn ut grundskolan, och bara 32 procent går vidare till någon högre form av utbildning. Två miljoner barn i Myanmar går inte i skola överhuvudtaget. Många tvingas istället arbeta för att försörja sin familj.

För barn i karen-samhällen blir utmaningen att få en högre utbildning ännu större eftersom de inte undervisas på sitt modersmål mer än möjligtvis någon timme om dagen. Andra barn möter hinder i form av en förälders alkoholberoende.
– Många föräldrar dricker och det får barnen att känna sig svaga och ledsna när de kommer till skolan. Det sänker deras självkänsla, säger Naw Marien Min, som är lärare i byns förskola.

När en förälder lägger mycket pengar på alkohol kan det bli svårt att betala för skoluniform och skolböcker.
– Då kan mikrofinansgrupperna eller kyrkan kliva in och hjälpa till.

– Poe Lang är en liten by så oftast känner man föräldrarna och kan få en direktkontakt med dem, säger Naw Marien Min.

Naw Marien Min. Foto: Jens Wingren.

Mynamar saknar uppdaterad nationell alkoholpolitik, och även om alkohol officiellt sett bara får säljas av butiker med licens så finns ingen egentlig ålderskontroll.

Saw Har Ley Htoo och Naw Sir Moo Htoo (som inte är släkt) är båda 14 år och går i skolan i byn Kyu Daw. De säger att deras skolkamrater lätt kan köpa alkohol när de vill fira jul eller nyår. Alkoholbutiken ligger i grannbyn, bara några hundra meter bort.

– Om affärsägaren känner dina föräldrar så kanske de berättar att du varit där, men vem som helst kan köpa, säger Naw Sir Moo Htoo.

Naw Sir Moo Htoo och Saw Har Ley Htoo. Foto: Jens Wingren.

Mellan 2012 och 2014 genomfördes ett projekt i Poe Lang med pengar från Världens barn-insamlingen. Barnen fick lära sig om näringslära och om barns rättigheter.
– Det har varit vanligt att slå och förnedra barn för att straffa dem i de här samhällena. Men nu pratar lärarna om det och rektorn på skolan har haft ett möte med föräldrarna om barnaga, säger Naw Moo Pow från Myitta Lan.

Barn kunde också bli slagna i skolan, vilket blivit ovanligare. Men aga kan fortfarande användas som straff för den som bryter mot skolans regler. Naw Ayeaye Thin är rektor för skolan i Kyu Daw. Hon säger att det är upp till henne att bestraffa barnen om de till exempel skulle hota en lärare.

Mer från Accent