Finland

Finska regeringen lägger förslag om hemleverans av alkohol

Ministern kallar reformen ett måttfullt steg mot den europeiska alkoholkulturen.

Den finska alkoholpolitiken är i förändring. Nu föreslår regeringen att det ska bli lättare att sälja- och köpa alkohol online och leverera varorna till kundens dörr.

Den nya lagen skulle både omfatta det statliga monopolet Alko och andra butiker som säljer alkohol. Finland har också ett slags system för gårdsförsäljning av viner med en alkoholvolym på under 13 procent som skulle omfattas av den nya lagen.

Ministern för social trygghet, Sanni Grahn-Laasonen säger i ett uttalande att lagförslaget är ett “måttfullt steg närmare den europeiska alkoholkulturen”.

– Det är fråga om att underlätta vardagen och avveckla normer. Leveransen av alkoholdrycker ska vara tillståndspliktig och övervakas, säger hon.

Alkohol ska kunna levereras i samband med att man beställt mat från en butik eller restaurang men får inte säljas till minderåriga eller berusade. Alkohol skulle dessutom enbart få levereras mellan klockan 9 på morgonen och klockan 21 på kvällen.

Det föreslås inte bli tillåtet att leverera alkohol till exempelvis skolor, lokaler för ungas fritidssysselsättning, restauranger eller offentliga tillställningar.

Regerigen föreslår att lagen träder i kraft 1 januari men att ändringarna införs stegvis så att det i praktiken inte blir möjligt att börja leverera alkohol förrän i juni 2025.

Många finländare oroar sig för lagändringens konsekvenser. Mer än tre fjärdedelar av de svarande i en undersökning uppger att de inte litar på att hemleveranser av alkohol kommer att lyckas hålla tillräckligt bra kontroll på köparnas ålder eller berusningsgrad.

I februari presenterades en enkät där bara 6 procent uppgav att de helt litar på att hemleveranser skulle skötas på ett bra sätt.

Mer än 70 procent av finländarna är mer generellt oroade över alkoholens kostnad för samhället. Mer än hälften av de svarande i en undersökning uppgav att alkoholpolitiken i Finland främst förs på vuxnas villkor och hela 80 procent håller med om påståendet att det är viktigare att skydda barn från alkoholens skadeverkningar än att det ska vara lätt för vuxna att köpa alkohol.

Mer från Accent