Movendi

”Det finns hopp för den globala alkoholpolitiken”

Movendi International har länge och målmedvetet arbetat för att lyfta alkoholfrågan i Europa och världen. Resultatet märks allt oftare, menar Maik Dünnbier.

Sedan 2018 är Movendi officiell partner till WHO. Partnerskapet innebär att Movendi har gemensam arbetsplan med WHO och rätt att delta i WHO-möten på global och regional nivå.

– Det fick vi slita hårt för under många år, säger Maik Dünnbier, ansvarig för strategi- och påverkansarbete på Movendi International, som nyligen deltagit i WHO:s styrelsemöte i Genève.

Långt och träget arbete ger frukt, anser han. Kontinuiteten är viktig. Själv har han deltagit på WHO:s möten i tolv års tid vid det här laget.

– Det är viktigt att bygga nätverk och att ha personliga relationer med folk. Därför är pauserna i konferenser och möten lika viktiga som själva mötet. Jag brukar se till att vara tidigt på plats på morgonen. Kanske stöter jag på någon kompis som kan introducera mig för någon ny person. Det blir långa dagar.

Om han vill lägga fram synpunkter under någon punkt på dagordningen får han bara en minut på sig.

– Ibland skärs det ned till 45 sekunder. Det är tufft att säga något meningsfullt på så kort tid. Det blir mest symboliskt, men vi har tränat mycket på det här och börjar bli ganska bra på att få fram det vi vill.

En av de frågor Movendi driver nu handlar om WHO:s årliga ”dialogmöten” med alkoholindustrin som Movendi tycker måste upphöra.

– Det handlar om att skydda WHO:s trovärdighet. Det är helt uteslutet att de skulle ha sådana möten med tobaks- eller vapenindustrin, men de har det med alkoholindustrin. Vi hävdar att det måste finnas en brandvägg mot industrins pengar. Det hinner jag säga på 50–55 sekunder.

Syftet med Movendis trägna arbete är att få upp alkohol på dagordningen i fler sammanhang.

– Det är ofattbart att inte alkoholens roll i frågor som kvinnohälsa, barnhälsa och smittsamma sjukdomar finns med. Vi har tagit det som vår uppgift att se till att det inte glöms bort, varken av WHO eller medlemsländerna.

Maik Dünnbier förklarar att arbetet kräver god framförhållning.

– Om man ska kunna påverka debatten på styrelsemötet som hålls i början av året måste vi starta vårt arbete redan under hösten.

Movendis medlemsorganisationer tar upp diskussionen i sina respektive länder. Maik Dünnbiers är att förse dem med information om vad som är på gång i Genève.

– Som när ett lands hälsoattaché bedömde att det inte fanns något alkoholrelaterat att ta upp när man skulle prata om frågor som icke-smittsamma sjukdomar, sjukvård för alla och en resolution om psykisk hälsa. Jag pratade med honom och förklarade hur alkohol påverkar alla de områdena.

Enligt Maik Dünnbier blir han väl bemött när han söker kontakt med andra länders representanter.

– Många är tacksamma över att få ta del av vår analys. Det är inte så många som har kapacitet att sätta sig in i våra frågor på djupet så de är tacksamma för vår service. Vi vänder oss heller inte till vilka som helst, utan fokuserar på de som är öppna och intresserade. Det är ingen idé för oss att lägga kraft på dem som är övertygade motståndare.

Med små medel har Movendi lyckats förvånansvärt väl. Trots att motståndaren är mäktig. Mest stolt är han över att WHO fick en global handlingsplan på plats 2022.

– Den hade inte funnits utan vårt arbete och samarbetet vi hade med medlemsländerna. Vi gjorde det så bra att alkoholindustrin inte såg det komma och därför inte mobiliserat tillräckligt motstånd.

Framöver hoppas han att fler aktörer ska ta upp alkoholfrågan på områden som berörs samt att alkohol ska få en global ramkonvention, precis som tobak.

– Det är realistiska mål. Det är vi som gör det realistiskt och mycket går faktiskt vår väg just nu även om vi har starka motståndare så gör vi små framsteg hela tiden, säger Maik Dünnbier.

Om du vill se Maik Dünnbiers inlägg på WHO:s möten så finns de att se på YouTube.

Mer från Accent