Nya nykterhetsrörelsen

Andra extrakongressen röstar ja till sammanslagning

En stor majoritet av ombuden på IOGT-NTO:s andra extrakongress röstar för att gå samman med Junis och UNF.

Efter att 91 av IOGT-NTO:s 97 ombud lagt sina röster avslutades omröstningen enligt plan klockan åtta på måndagsmorgonen. 75 ombud röstade för och 16 röstade emot att bifalla punkten H på agendan: att bekräfta det beslut om stadgeändringar som togs i november förra året på den första extrakongressen.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson är nöjd med kongressen.

– Det känns bra, det är jättekul att vi inte bara har bekräftat beslutet från i november utan att också var med så stor majoritet, det är ett kvitto på vi rör oss i rätt riktning.

Även om utfallet av kongressen var väntat så tycker Lucas Nilsson att det är viktigt att man tagit sig tiden att ta beslutet om sammanslagning.

– Stora beslut ska inte fattas hur lättvindigt som helst. Nu har distrikten haft möjlighet att byta ut ombud om de önskar, man har hunnit smälta beslutet och prata med medlemmar hemma. Ändå har vi nu landat i samma beslut.

Sex ombud har reserverat sig mot beslutet. Bland annat tycker de att en sammanslagning riskerar att påverka barn och ungas inflytande över sin egen verksamhet och att medlemmarna får mindre möjlighet att påverka verksamheten på distrikts- och riksnivå.

– Det är ett hälsosamt tecken i vår organisation att även om det finns en stark majoritet för ett beslut så har kritiska röster lyft jätteviktiga aspekter. När vi möts i samtal landar vi ibland i olika analyser och det gör oss klokare tillsammans. Men jag tror att möjligheterna och fördelarna med att gå samman överväger de risker som lyfts fram, säger Lucas Nilsson.

Även Junis extrakongress har röstat för bifall. Junis omröstning hölls via Zoom under söndagen och inget ombud motsatte sig sammanslagningen med de två andra förbunden. Förbundsordförande Mona Örjes säger att man i Junis fört en dialog så länge kring den här frågan att gårdagens möte mest var en formalitet.

– Många inom Junis brinner för hela rörelsen och har länge önskat mer samarbete, särskilt på förbundsnivå. Lokalt fungerar det ofta mycket bra, men inte alltid. Självklart finns det viss oro för att barnverksamhet ska hamna i skymundan, samt att den ”snälla” och inkluderande kultur som vi försökt odla inte kommer att prägla den nya organisationen, säger hon.

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, behöver fortfarande bekräfta sitt beslut att upplösas för att uppgå i den nya organisationen.

Dagens beslut innebär att sammanslagningen av IOGT-NTO, Junis och UNF kan gå vidare. IOGT-NTO omvandlas till det som under processen kallats för allmänförbundet, den organisation som alla resurser och medlemmar samlas i. Junis kommer att ombildas till det som kallats verksamhetsförbundet, en federation av föreningar med en majoritet unga medlemmar. De två organisationerna har fått det temporära namnet Nya nykterhetsrörelsen och Nya nykterhetsrörelsen plus. Permanenta namn ska beslutas på den nya organisationens första ordinarie riksmöte i höst.

Även om den huvudsakliga omröstningen är avslutad så avslutas själva kongressen formellt på onsdag och det är också då som den nya övergångsstyrelsen tillträder. Men redan efter den första extrakongressen i november adjungerade IOGT-NTO:s förbundsstyrelse in de representanter som valts av de andra förbunden. Där finns även två representanter från Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, trots att förbundet valde att inte ansluta sig till den nya organisationen.

– 2025 blir ett övergångsår med en tillfällig styrelse som leder arbetet och ser till att verksamheten fortgår men också förbereder för den styrelse som väljs under höstens riksmöte tillsammans med organisationens namn och budget, säger Lucas Nilsson.

En verksamhetsövergång är planerad att ske vid månadsskiftet mellan mars och april där de tre organisationernas personalstyrkor ska gå samman i ett gemensamt kansli. UNF:s personal omfattas också av verksamhetsövergången då deras stadgar tillåter att organisationen genomför alla nödvändiga förändringar i väntan på att beslutet om upplösning bekräftas av en ordinarie kongress.

Under våren ska också ombud väljas till det första riksmötet för den nya organisationen. Alla medlemmar kommer ha möjlighet att nominera ombuden, som kommer att väljas utifrån en länsindelning. Alla medlemmar kommer sedan ha en röst att lägga på den man vill ska representera länet vid riksmötet. Information om hur detta ska gå till ska kommuniceras ut snarast möjligt, säger Lucas Nilsson.

– Det kommer finnas valberedningar i de flesta län, utsedda av distrikten som är aktiva i det länet. De kommer ha ett särskilt ansvar att sätta ihop ett förslag men också att höra av sig till medlemmar som de tycker borde bli ombud, men alla medlemmar har också ett ansvar att nominera ombud de tror på.

I dagsläget har de tre förbunden distrikt som följer olika gränser och som överlappar varandra. Vad som ska hända med distrikten på lång sikt ska utredas längre fram i processen att utforma den nya organisationen. Det kvarstår fortfarande mycket arbete.

– Nu är vi på väg att stänga ett 55 år långt kapitel och öppna nästa kapitel där vi samlas i en gemensam organisationen. Jag är stolt över framåtandan hos våra medlemmar och ser otroligt mycket fram emot att ser hur den här organisationen kommer falla på plats och stärka oss som rörelse, säger Lucas Nilsson.

Mer från Accent