Christina Ström och Birgitta Haglund i fiket. Foto: Jens Wingren.

Fika, fest och fullsatt när Vännplatsen jubilerade

IOGT-NTO:s secondhandbutik Vännplatsen firade tioårsjubileum i helgen.

Ett tiotal personer köar redan på Vännplatsens trappa när butiken på Hisingen i Göteborg öppnar klockan 11. Under pandemin har bara tillåtits 20 besökare i butiken, men idag tillåts 40 kunder komma in. 10-årsdagen firas med 30 procent rabatt på allt i butiken. Utanför affären reas vinylskivor ut för en krona styck, lotter säljs och för barnen finns en fiskdamm. Dessutom vankas modevisning med kläder från butiken.

Varje kund tar en liten gardinring vid ingången för att markera sin närvaro. En kvart efter öppning är gardinringarna slut och butiken full. Jutti som jobbar i kassan får be folk vänta utanför en stund. Och solen lyser och värmer upp septemberlördagen.

Foto: Jens Wingren.

Juttu har arbetstränat på Vännplatsen sedan januari. Nu hoppas han få vara kvar med hjälp av lönebidrag. Han säger att han har ett bråkigt förflutet. Att jobba på Vännplatsen har fungerat bra för honom. Han känner att han har fått bra stöd av arbetsledningen och den övriga personalen.

– De blir oroliga om de inte hör av mig eller om jag inte dyker upp, säger han.

Förutom att stå i kassan och agera mannekäng i dagens modevisning har han fått ansvar för att skriva skyltar till butiken, vilket passar bra eftersom han tidigare hållit på med graffiti.

– När Juttu kom till oss var han väldigt tyst, jag tycker verkligen att han har växt under den här tiden, säger Christina Westerberg Ström, verksamhetsledare på Vännplatsen.

Bosse Bergman bakom kassan har varit med sen starten för tio år sedan. Foto: Jens Wingren.

Under åren har många kommit till Vännplatsen från frivården eller för att arbetsträna. Nu har man även blivit licenserade hos Vägen ut, vilket innebär att man kan ta del av kommunens upphandling av arbetsträningsplatser och även fått utbildning i handledarskap.

– Med Vägen ut har vi fått en mer strukturerad metod att jobba med, säger Stefan Ström.

I nuläget har Vännplatsen möjlighet att erbjuda arbetsträning för 5–6 personer. Utöver frivårdare och arbetstränare finns här även många volontärer, främst pensionärer.

– Det är viktigt att de som är här från frivården eller som arbetsträning även får kontakt med de äldre volontärerna, säger Stefan Ström.

Stefan Ström. Foto: Jens Wingren.

De som arbetstränar börjar oftast med några timmar i veckan för att sedan bygga på mer och mer. Det kan handla om människor vars kroppar gått sönder av deras tidigare jobb, som lider av psykisk ohälsa, eller står utanför arbetsmarknaden av någon annan orsak.

– Frivårdarna är guld värda. Det kan vara utmanande ibland, men oftast är det jättebra killar. Vissa kräver lite mer av oss men det brukar oftast lösa sig, säger Stefan Ström.

Det är trångt i de smala gångarna i butiken, som är packade från golv till tak med prylar. Bokavdelningen ligger mitt butiken och där ryms även ett litet kafé. Idag serveras kaffe och hembakt pinocchiotårta. Det är första gången kaféet är öppet på ett och ett halvt år.

Vännplatsen flyttade till de nuvarande lokalerna 2019 och hade knappt hunnit etablera sig innan pandemin slog till. Pandemin betydde inte bara färre kunder i butiken. Eftersom många av Vännplatsens volontärer är pensionärer tvingades de hålla sig undan i väntan på vaccin.

– Det var ett stort tapp. Vi hade 17 volontärer som gick hem. Men nu har några av dem kommit tillbaka, säger Christina Westerberg Ström.

Foto: Jens Wingren.

Covid-19 slog också hårt mot butikens ekonomi.

– Första halvåret var jättetufft, vi visste inte om vi skulle få se någon 10-årsdag, säger Christina Westerberg Ström.

– Vi klarar oss nu. Vi gör inga stora vinster, men det behöver vi inte heller. De vinster vi gör återinvesteras i verksamheten, säger Stefan Ström.

Christina Westerberg Ström. Foto: Jens Wingren.

Klockan har blivit två och det har blivit dags för modevisning. Christina Westerberg Ström försöker locka ut så många kunder som möjligt på parkeringen utanför butiken, och början sedan presentera mannekängerna och deras kläder i en megafon.

– Kläder är det vi säljer allra mest av, berättar hon för besökarna.

Volontären Christer Jörnesjö och butikshunden Sessan tittar på modevisningen. Foto: Jens Wingren.

En efter en kommer butikspersonalen ut genom affärens dörr, uppkläda i stiliga kollektioner från butikens egna hyllor. En halvcirkel av kunder samlas framför butiken. Under de tio år som Vännplatsen funnits har butiken blivit något av en institution i Torslanda.

– Vi får många fina inlämningar. Man märker att folk här i området har det gott ställt, säger Stefan Ström.

Vid starten 2011 bestod Vännplatsen endast av honom och ett tiotal kartonger med gamla grejer. Huvudansvariga var lokalföreningen IOGT-NTO Hisingen, som då hette Hinsholmens hopp. Stefan Ström fick köpa in saker på auktion för att sakta bygga upp ett lager. Men tanken har från start varit att driva ett socialt företag.

– Nu känns det som att vi har landat lite i det. Men det har varit mycket slit att upprätta kontakter med arbetsförmedlingen, socialen, kommunen och kriminalvården. Göteborg är stort och det kan vara svårt att hitta rätt. Vägen ut har varit ett viktigt stöd där, säger han.

Om tio år räknar Stefan med att både han och Christina gått i pension. Dessutom är lokalen Vännplatsen huserar i idag uthyrd på ett rivningskontrakt. Så även om mycket gått framåt är den långsiktiga framtiden en smula oviss.

– Men vi hoppas kunna lämna över verksamheten i någons trygga händer, säger Stefan Ström.

Foto: Jens Wingren.

Det är dags för stängning, men kön fram till kassan är fortfarande lång, och volontärerna Bosse och Marie jobbar febrilt. Imorgon, söndag, är det öppet som vanligt igen.

– Men vi ska nog ha en liten samling när vi stängt och fira, säger Christina Westerberg Ström.

Mer från Accent