Nykterhet

IOGT-NTO startar vintagebutik i Torslanda

Den 21 september öppnar IOGT-NTO Vännplatsen Second Handbutik. Den är den första i sitt slag i den här delen av Göteborg och förväntningarna är höga. Förutom att man hoppas på kundrusning är tanken att verksamheten ska erbjuda en fristad för den som vill umgås, jobba med möbler eller kläder eller kanske åka på auktion och leta fynd.

– Vännplatsens främsta syfte är bli ett väl fungerande socialt företag. Vi har kontakt med kommunen, försäkringskassan och socialen för att på sikt kunna ta in människor som går på lönebidrag. Det kan röra sig om personer med psykiska funktionshinder eller som vill komma ur ett missbruk. Men till en början får vi hanka oss fram genom ideella insatser från IOGT-NTOs lokalförening. Vi måste först bli etablerade och ha en stabil verksamhet innan vi kan erbjuda arbetslösa jobb, säger initiativtagaren Stefan Ström, som själv kommer att vara anställd på halvtid för att få igång företaget.

Vännplatsen ligger inhyst i en gammal industrilokal i centrala Torslanda och kommer i början att hålla öppet en dag i veckan. Övrig tid ägnas åt att söka och sortera prylar och ta reda på kläder och möbler som skänks.

Stefan Ström berättar att det är första gången som Göteborgs distrikt startar ett socialt företag – och man ser en stor potential i detta.

– Vi är noviser. Men vi åker runt och tittar på liknande verksamheter i exempelvis Stockholm. Möjligheternas Hus i Skarpnäck är ett bra exempel på ett fungerande socialt företag.

Han har gott hopp om att det kommer att gå vägen. Vännplatsen blir den första second-handbutiken i Torslanda. Och man kommer inte att sälja skräp.

– Det är ingen loppis utan här hittar man finare grejer med stil. Vi lägger tonvikt vid 30-40 och-50tal och är ute efter fräscha plagg och möbler, gärna märkesvaror.  Kanske blir det lite dyrare, men det är så vi vill ha det. Torslanda är en välmående stadsdel och vi tror att de boende här uppskattar stil, konstaterar Stefan Ström.

Vännplatsen har börjat marknadsföra sig i media och via annonsblad och hoppas också på att bli omskrivna i lokalpressen. Redan nu har människor börjat skänka kläder och möbler.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer